Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke alaposan végiggondolta, hol akar visszatérni az ország belpolitikai porondjára – derül ki a Financial Times cikkéből. Az Ohio államban lévő Wellingtont kisvárost választotta ki erre a célra, ahol megértő közönségre számíthatott. A település lakói már érkezése előtt pirosba, kékbe és fehérbe öltöztették otthonaikat, hogy megfelelő felhajtással fogadhassák a volt elnököt. Lorain megye teljesen hazai pálya Donald Trumpnak – mondta Doug Deeken, a közeli Wayne megye republikánus vezetője.

Az ott élők függetlenül attól, hogy hagyományosan demokratának vagy republikánusnak, vagy függetlennek tartják magukat, általában magasról tesznek a választásokra. Legalábbis így volt ez, amíg Trump meg nem jelent a színen. Politikai megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a Clevelandtől nyugatra lévő megye olyan régióban van, amelyben régi acélgyárak és nagy mezőgazdasági területek vannak. Következésképpen nagy fehér munkás közösség él ezen a tájon, amelynek tagjai a volt elnök támogatói.

További érv a helyszínválasztás mellett, hogy bár az országos választást elvesztette a volt elnök múlt novemberben, Ohio államban nyolc százalékponttal nyert utóda, a demokrata Joe Biden ellen. Ami Lorain megyét illeti, ő volt az első republikánus elnökjelölt, aki itt nyerni tudott Ronald Reagan 1984-es győzelme óta. Így aztán nem meglepő, hogy a nagygyűlésére több ezer ember volt kíváncsi.

Az összes országos felmérés szerint Trump a legnépszerűbb republikánus politikus, ami ebben az esetben a "Trump győzött" és a "még négy évet" skandálásokban öltött testet. Az előbbivel arra utalt a közönség, hogy egyetértve a volt elnökkel szerintük is elcsalták ellene a 2020-as elnökválasztást, az utóbbival arra, hogy azt akarják, hogy 2024-ben újra jelöltesse magát.

Bosszú

Donald Trump egy kis bosszúval is összekötötte látogatását. A pódiumra Max Miller, a Fehér Ház egyik korábbi tanácsadója társaságában állt ki, aki bejelentette, hogy a republikánusok előválasztásán elindul Anthony Gonzalez, a párt egyik jelenlegi kongresszusi képviselővel szemben. Utóbbi azon ritka republikánusok közül való, akik megszavazták, hogy Trump ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) induljon azzal a váddal, hogy a kongresszus épülete elleni január 6-ai támadás egyik felbujtója volt.

Trump az egybegyűlteknek Millert ajánlotta Gonzalez helyett, aki szerinte egy hamis republikánus és nem az a jelölt, akit nagygyűlésének hallgatósága a Republikánus Párt képviselőjének szeretne látni Washingtonban. Szakértők szerint ezzel a bosszúval a volt elnök rámutatott arra, hogy a pártot mélyen megosztja a személye. Még nem döntötték el, hogyan induljanak harcba 2022-ben az időközi kongresszusi választásokon a Biden-adminisztráció vezette demokratákkal szemben, ám az biztos, hogy Trump a választások főszereplője akar lenni (ennél kevesebbről végül is természetesen nem lehet szó, ha róla van szó).

Osztja a lapokat

Az elmúlt hetekben máris elkezdte osztani a lapokat, számos konzervatív indulót biztosított a támogatásáról, miután bizonyították, hogy lojálisak hozzá. A párt új jelöltet keres Rob Portman, egyik ohiói szenátora helyére, és a számos jelentkező, akik indulnának Portman székéért az előválasztáson, mind egy szálig megjelentek Trump gyűlésén. Portman és De Wine, Ohio állam republikánus kormányzója, aki szintén újraválasztásáért indul, nem volt ott.

Trump bírálói szerint az lehet a gond a szereplésével, hogy miközben mozgósítja a republikánus párt hithű szavazóit, elidegeníti az ingadozókat, a mérsékelt el nem kötelezett választókat. Márpedig a centristák voksaira is szükség van a demokraták elleni győzelemhez. A kétségeket azonban egyelőre mindenképpen felülírja az elnök befolyása. Ahogy egy ohiói republikánus pártember fogalmazott, most minden jelölt siet demonstrálni hűségét Trump iránt, egyelőre ez uralja az előválasztási kampányt.