Donald Tusk volt kormányfő, az Európai Néppárt elnöke a közösségi médiában jelentette be, hogy nem vesz részt a május 10-ei "szavazási eljárásban", ahogy az elnökválasztást nevezi - adta hírül az onet.pl. Mint írta, szándékosan nem nevezi választásnak a szavazást, mert nincs oka arra, hogy megbízzon azokban, akik ma Lengyelországot vezetik. Tusk szerint a kormány nem tudja biztosítani a választók biztonságát az egészségügyi veszélyhelyzet közepette. Nincs lehetőség a szavazás tisztességes lebonyolítására.

Szerinte néhány előírás, például az, hogy a választási csomagot (az értesítőt és levélben feladandó szavazólapot) személyesen kell átvennie a címzettnek, arra utal, hogy van egészségügyi kockázat.Tusk megkérdőjelezi a választás alkotmányosságát is. Ez a választás nem választás politikai értelemben, mert nem egyenlő eséllyel induló résztvevők versenyében dől el, ki lesz a győztes. Az EPP elnöke úgy gondolja, hogy ha minden tisztességes lengyel nemet mond a választásra, akkor a kormánypárt visszavonul.

Ennek egyelőre semmi jele: az országoz kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerint alkotmányos válságot idézne elő, ha nem tartanák meg az elnökválasztást, egyebek mellett azért, mert a törvényeket elnöki kontroll nélkül nem lehetne elfogadni. A PiS bízik abban, hogy tisztán levélben lebonyolítható a szavazás - az ellenzék és számos független választási szakértő úgy véli, ez lehetőséget ad titkosság megszegésére.

Donald Tuskot az elmúlt időszakban a magyar közbeszédben is gyakran emlegették, mivel sokat kritizálta Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint pártját, a Fideszt, a néppárttal való jogállamisági vita miatt.