Trump, aki a múlt heti davosi világgazdasági fórumon nyilatkozott az ITV brit kereskedelmi tévétársaságnak, a vasárnap késő éjjel műsorra tűzött interjúban kijelentette azt is, hogy "remek" kapcsolatokat ápol a muszlim közösségekkel és ha ezt kívánják tőle, hajlandó bocsánatot kérni, amiért nemrégiben megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját.

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy azért használja a közösségi médiát személyes üzeneteinek kifejezésére, mert nem tud negyedóránként sajtótájékoztatót tartani a róla megjelenő "hamis hírek" cáfolatára.

QP | Quality Placement

Az interjút az ITV nemzetközileg is ismert riportere, Piers Morgan készítette, aki tíz éve megnyerte az akkoriban Trump által vezetett, Celebrity Apprentice című televíziós üzleti tehetségkutató vetélkedőt és azóta is baráti kapcsolatokat ápol a nagyvállalkozóból lett amerikai elnökkel.

Trump nem csodálkozik azon, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, mivel a britek nem akarják, hogy "a világ minden tájáról" Nagy-Britanniába vándoroljanak "olyan emberek, akikről semmit nem tudnak".

Theresa May brit miniszterelnök helyében ő "másképp, még keményebben" tárgyalt volna az EU-val a kilépési feltételekről és megmondta volna, hogy az Európai Unió "nem az, aminek lennie kellene" - írta az MTI.

Trump közölte: neki is nagyon sok problémája van az EU-val, mivel az unió nagyon igazságtalanul bánik az Egyesült Államokkal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. "Nem tudjuk bejuttatni áruinkat" az EU piacára, az EU viszont illetékmentesen vagy nagyon alacsony illetékteherrel exportál az amerikai piacra - panaszolta az amerikai elnök.

Nem az EU az egyetlen, amely méltánytalan módon jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, sok országot meg tudna nevezni, amelyek ugyanígy viselkednek, de az Európai Unió "nagyon-nagyon igazságtalan". Alig burkoltan megtorló kereskedelmi lépéseket is kilátásba helyezett, mondván: a jelenlegi helyzet "nagyon is (az EU) kárára válhat". Részletekbe mindazonáltal nem bocsátkozott. Az Egyesült Államok messze az EU legnagyobb külső kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem értéke 2016-ban megközelítette a 700 milliárd dollárt.

A világszerte rendre feltűnést keltő Twitter-üzeneteire vonatkozó kérdésre Trump az ITV-interjúban kijelentette: e kommunikációs eszköz nélkül nem tudná megvédeni magát a vele kapcsolatos "hamis híresztelésektől", hacsak nem tartana negyedóránként sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy Twitter-üzeneteit rendszerint maga írja, néha reggelente, még az ágyban.
A tervbe vett nagy-britanniai látogatása körüli indulatos brit belpolitikai vitákra utalva kijelentette: két meghívása is van, az egyik munkalátogatásra, a másik állami látogatásra szól, és mindkettőnek eleget kíván tenni.

Az állami látogatásra Nagy-Britanniába érkező külföldi államfők hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei.
A londoni miniszterelnöki hivatal a múlt héten azonban csak annyit közölt, hogy folynak Trump idei nagy-britanniai "munkalátogatásának" előkészületei. Az állami látogatásról azonban - amelyen az amerikai elnököt teljes királyi pompával fogadnák Londonban - a tájékoztatón nem esett szó.

Arra a felvetésre, hogy brit ellenzéki politikusok, köztük Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere többször is tiltakoztak az ő tervezett nagy-britanniai látogatása ellen, Trump az interjúban úgy reagált, hogy "ez az ő problémájuk, engem ez nem érdekel".

Fotó forrása: MTI/EPApool/Olivier Douliery