Konkrét dátumot rendelt a Federal Reserve az eddigi "kiterjesztett időtartamhoz": az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legalább 2013 közepéig tartani fogja a rekordmélységben, nulla és 0,25 százalék között lévő irányadó kamatlábat. A Fed nyíltpiaci bizottsága közölte: a június végi üléshez képest gyengébbnek látja az gazdaságot, a kilátásokat lefelé mutató kockázatok fenyegetik, ezért kész új eszközöket bevetni annak élénkítésére, ám ezek módjairól többet nem árult el - ez viszont mélységesen kiábrándította a lényegében a QE3 bejelentésében reménykedő piacokat.

Tovább növelte a bizonytalanságokat, hogy a nyíltpiaci bizottság nem volt egységes döntésében: három Fed kormányzó ellenezte a dátum megnevezését, hét ellenében. Az amerikai tőzsdék és az olaj esett, az arany viszont sokat erősödött a hírre. Röviddel a döntés előtt a Dow 0,9, a Nasdaq 2,2, az S&P-500 pedig 1,4 százalékos pluszban volt, az arany unciája decemberi szállításra 1750 dollár alatt járt. A döntés után gyorsan bezuhantak az indexek: mindhárom mutató másfél százalékos mínuszig esett, majd felfelé kezdtek korrigálni. Az arany pedig rekordmagasságba, 1760 dollár fölé került.

A dollár gyengüléssel reagált, az USD/CHF árfolyam rekordalacsony szintre, 0,72 alá esett; a dollár tehát 5 százalékot vesztett a svájci devizával szemben. Az EUR/CHF már 1,03 alatt járt, az EUR/HUF 269 fölé szúrt, de ezzel nem volt vége: háromnegyed 9-kor az EUR/HUF már 275 felett, az EUR/CHF 1,01 közelében volt, ami 271 közeli ECHF/HUF-nak felel meg, majd még tovább emelkedett és meglett a 272 is még este 9 óra előtt.

A menekülő befektetők az arany és a svájci frank mellett az amerikai államkötvényekhez menekültek. A tízéves benchmark amerikai államkötvények hozama rég nem látott mélységbe, 2,02 százalékra esett. A kétéves kötvények hozama 10 bázisponttal 0,17 százalékra csökkent.

A Dow végül 430 pontos pluszban zárt, és röviddel éjfél előtt a svájci frank egysége 261,40, a dolláré 189,50, az euróé pedig 272,50 forinton állt.