Rekordszintre erősödött a jüan a dollárral szemben azt követően, hogy a kínai jegybank immáron harmadszor egymás után megemelte a nemzeti deviza középárfolyamát, jelezve, hogy engedik felértékelődni a jüant. A gyengébb dollár ugyan eleve növeli a felértékelődési nyomást kínai társára, de a bank döntéséből látszik, hogy ennek nem is kívánnak ellenállni - mondta egy elemző a Reutersnek. A szakértők összességében úgy vélik, hogy az év végére 6,45 jüan/dollárig erősödhet a kínai valuta a jelenlegi 6,48-os szintről. Az árfolyam a pénteki 6,4917-es szintről ma 6,4839-ig erősödött.

Idén eddig 1,61 százalékkal izmosodott a jüan a dollárral szemben, a válság idején alkalmazott kötött árfolyamhoz képest, pedig 5,28 százalékkal. Úgy tűnik, a pekingi döntéshozók belátták, hogy az élelmiszer-, nyersanyag- és energiahordó-áremelkedések hatásának ellensúlyozása megkívánja a nemzeti valuta felértékelődését. A fogyasztói árak éves összehasonlításban 5,3 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, ami 32 hónapos csúcs. Márciusban 5,4 százalék volt a pénzromlás üteme.

A devizakereskedők szerint a felértékelést indokló másik tényező a kitartó nemzetközi nyomás. Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hét végén ugyan nem vádolta az árfolyam manipulálásával Kínát, de hangsúlyozta, hogy Pekingnek lehetővé kell tennie a jelenleginél gyorsabb árfolyam-erősödést.