A kormányzótanács azon kritikák miatt döntött az 500 eurós bankjegy nyomtatásának leállításáról, melyek szerint a bankjegy megkönnyíti az illegális tevékenységeket. Az ECB közölte, hogy az 500 eurós bankjegy nyomtatását 2018 vége körül hagyják abba, amikor az úgynevezett "Európa sorozat" 100 és 200 eurós bankjegyei forgalomba kerülnek a tervek szerint. A terv az 5 illetve 200 eurós bankjegyeket nem érinti.

Tavaly az Europol is arra hívta fel a figyelmet, hogy a készpénz továbbra is a terroristák egyik kedvelt eszköze, az 500 eurós iránt pedig igen nagy a körükben a kereslet annak ellenére, hogy e bankjegyek a hétköznapi tranzakciókban nem gyakoriak. E címletek a forgalomban lévő euróbankjegyek értékének több mint 30 százalékát teszik ki. Az 500 eurós beceneve egyébként egyes körökben "Bin Laden".

A nagyértékű bankjegyek egyesek szerint fontos szerepet játszanak az alvilági életben, ezért az e mellett érvelők a 100 dollárosnak és az 1000 frankosnak (CHF) is hasonlós sorsot szánnának. Erről bővebben itt olvashat.