Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament szerint Erdogan török elnök fegyvernek használja a menekülteket, és félő, hogy a hadműveletek miatt újra erőre kap az Iszlám Állam. A parlament határozottan elutasítja az északkelet-szíriai határ mentén húzódó ún. "biztonsági övezet" létrehozására irányuló török tervet, és aggódik amiatt, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására - olvasható a portálon.

Az EP bejelentése szerint szolidáris a kurd néppel, és hangsúlyozza a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam ellen harchoz. A képviselők szerint a hadművelet azért is kockázatos, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap.Elfogadhatatlannak tartják, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük".

Az EP felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

Az Euronews már korábban azt írta, hogy - miközben Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter többször kiállt a török offenzíva mellett - Manfred Weber néppárti frakcióvezető arról beszélt, hogy a fideszes EP-képviselők is meg fogják szavazni a nyilatkozatot. Nem sokkal az EP közleményének megjelenése után Ujhelyi István Facebook-posztjában elárulta, a fideszes képviselők valóban megszavazták az állásfoglalást:

"A Fidesz a mai napon megtagadta saját pártelnökét és megszavazta azt az állásfoglalást, amely elítéli Orbán üzleti- és elvbarátjának Erdogan török elnöknek szíriai agresszióját. Hatott tehát Weber és a Néppárt "fenyegetése", kérdés, hogy átmeneti "elhajlásról" van szó, vagy a Fidesz végre az európai értékek és érdekek oldalára áll. Még jó, hogy reggel idő előtt, külön felhívtam erre a fontos szavazásra a figyelmet."

Deutsch Tamás, a magyar kormánypárt EP-képviselője közleményében hangsúlyozta, hogy komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban Ankara stabilitási tényező. "Ebben a helyzetben Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely szembesül ezzel a migránsáradattal" - idézi az MTI Deutsch Tamást.

Elmondta, hogy ebben a fontos kérdésben az Európai Néppárt frakciója egységes álláspontot kért, ezért a néppárti magyar delegáció tagjai együtt szavaztak a Néppárttal. "A határozattal kapcsolatos eszmecserék és szövegezéseik során következetesen a magyar nemzeti álláspontot képviseltük" - jelentette ki - "Semmilyen módosítást nem támogattunk, ami hozzájárulhatott volna egy újabb menekültkrízis kialakulásához az Unió déli határánál."