Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az SNB mai döntésével fenntartotta mind a 0,00-0,25 százalékos alapkamat-sávot, mind az 1,20-as EUR/CHF árfolyamlimitet.

A jegybank a kamatdöntéshez kiadott közleményben újra leszögezte: továbbra is kész külföldi deviza vásárlására, korlátlan mennyiségben, hogy így kényszerítse ki a minimumárfolyamot. Amint arról korábban beszámoltunk, vannak olyan vélemények, amelyek szerint megnőtt az esélye az 1,20-as limit feladásának, és Svájc inkább a tőkebeáramlás fékezésével, kontrolljával védené majd a frankot. A jegybank viszont most is aláhúzta, hogy még a jelenlegi - 1,20-hoz közeli - szinten is túl erős a svájci frank, illetve a további felértekelődés súlyos hatással járna mind az árakra, mind a gazdaságra nézve.

Az SNB inflációs prognózisa lényegében nem változott a márciusihoz képest, amelynek alapforgatókönyve nulla százalékos háromhónapos Liborra és arra a feltételezésre épül, hogy az előrejelzési horizonton gyengülni fog a frank. A jegybank az idénre 0,6 százalékos fogyasztóárszínvonal-csökkenést vár, amit 2013-ban 0,3, 2014-ben pedig 0,6 százalékos növekedés követhet.

A globális gazdaság lassú talpraállása, illetve az európai gazdasági aktivitás válság miatti extrém gyengésége miatt az év hátralevő részében jelentős lassulás érheti Svájc gazdaságát is. Csak a váratlanul erős téli félév miatt számít 1,5 százalék körüli 2012-es GDP-növekedésre az SNB - fogalmaz a közlemény. Aláhúzzák: kivételesen nagyok a svájci gazdasági helyzetet fenyegető kockázatok, az eurózóna körüli bizonytalanságok újra nőttek. Amennyiben a globális aktivitás csalódást keltőnek bizonyul vagy a pénzpiacok zavara fokozódik, erősödni fognak a svájci gazdaságot és árstabilitást fenyegető kockázatok.