A jövő év elején egy csapásra 20 százalékkal drágulhatnak az új autók Lengyelországban, miután az EU-ban drasztikusan megszigorítják a motorok károsanyag-kibocsátására vonatkozó korlátozást - írta a Rzeczpospolita. Még rémisztőbb várakozás, hogy öt év múlva a legnépszerűbb modellek kétszer annyiba fognak kerülni, mint most. A történet végén egy autó ára elérheti egy kisebb lakásét.

Nem lesz jobb a helyzet az elektromos autóknál sem. Jelenleg a Lengyelországban eladott villanyautók átlagos ára kétszerese a benzinmotorosokénak. A szakemberek úgy gondolják, hogy az árkülönbség egyfajta lehetőség arra, hogy az utóbbiak ára a villanyautók erősödő kereslete és olcsóbb fenntarthatósága miatt közelítsen az elektromos meghajtású modellekéhez.

A vásárlással szembeni alternatívát a bérlés vagy a lízing jelentheti, főként azok a formák, amelyekben az autós nem az egész jármű értékét, hanem csak értékcsökkenését fizeti. Az elemzők szerint mindez inkább az internetes vásárlásokra lesz jellemző, nem a hagyományos módon történő eladásokra.