Az alapvető élelmiszerek ára tovább emelkedett májusban - vette át a prágai statisztikai hivatal adatait a Radio Praha. A fogyasztói árak 0,6 százalékkal voltak magasabban, mint májusban, főként az élelmiszerek, illetve azokon belül a zöldségek és a gyümölcsök drágulása miatt.

A zöldségek ára például egy hónap alatt 6,2 százalékkal ment fel, számos fajtájuk történelmi csúcsra drágult. A burgonya ára 11 százalékkal nőtt, ám a leggyorsabban a hagyma és a káposzta ára emelkedett. A hagyma Csehországban hagyományosan a legolcsóbb élelmiszerek közé tartozik, ám most drágább, mint egyes egzotikus gyümölcsök. Egy kilóért átlagosan 38 koronát (472 forint) kell fizetni, miközben tavaly ilyenkor csak 13 koronába (161) került a hagyma kilója. A burgonya kilogrammonként 26 koronába kerül, míg 2018 májusában csak 14 korona volt az ára.

A háttérben az elmúlt hónapokban unalomig ismételt okok állnak: a forró és száraz tavalyi nyár, ami elapasztotta a termést, illetve a viszonylag alacsony tartalékok. Szakértők szerint a cseh agrártermelők jelenleg csak a hazai zöldség-gyümölcs szükséglet harmadát tudják előállítani, amivel Csehország Luxemburg előtt az utolsó helyen áll az EU-ban.