A Kínából Szerbiába érkező termékek több mint ötven százalékkal drágultak az elmúlt évben, a drágulás fő oka a szállítás árának növekedése, hiszen az a járvány előtti időszakhoz akár háromszor többe is kerülhet - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A Freightos Baltic Index nevű, nemzetközi szállítmányozást figyelő honlap szerint míg egy konténer szállításának átlagos ára most 9680 dollár, addig ugyanez egy éve még 4204 dollárba került.

A belgrádi kínai boltok kínálata legalább harminc százalékkal drágult az elmúlt évben, de egyes portékák akár kétszer annyiba is kerülhetnek, mint a tavalyi év elején.

„Minden a nagy beszállítókon múlik. A tavalyi évhez képest átlagosan harminc százalékkal emeltük az árakat. Ha egy póló 450 dinárba került, akkor ma 600 dinárba (1800 forint) kerül. Egy játék, amiért egy éve nyolcszáz vagy kilencszáz dinárt kellett fizetni, most mintegy ezerkétszáz dinár. Nem kizárt, hogy az árak tovább emelkednek” – magyarázta egyik belgrádi kínai bolt eladója.

Egy másik üzlet munkatársa az üveg és porcelán áru drágulására hívta fel a figyelmet. „Nálunk a poharak és a tányérok a legdrágábbak. Ezt a hatos pohárszettet például régen ötszáz vagy hatszáz dinárért adtunk, ma pedig ezerkétszázért. A tányérokat is drágábban áruljuk, mint egy évvel ezelőtt. Korábban száz dinár volt egy tányér, ma száznyolcvan.”

Azok a meglátások, hogy az árak tovább emelkedhetnek, nem alaptalanok, ugyanis a Freightos Baltic Index becslései szerint egy Kínából Szerbiába tartó konténer szállítási díja akár a 14 500 dollárt is elérheti.