Míg Európában drasztikusan drágul a tej, a szlovákiai üzletekben 37-40 centért is megvásárolható egy liter 1,5 százalékos zsírtartalmú tej - írta a pozsonyi Új Szó. Az alacsony árak jelenleg kedveznek a vásárlóknak, hosszabb távon azonban fordulni fog a kocka.

Egyes szakértők szerint néhány üzletláncnál azért csökkent a tej ára, mert lejár a raktáron levő készletek fogyasztási ideje, és a felhalmozott tartalékokon szeretnének túladni a kereskedők, mások azzal magyarázzák az áresést, hogy felesleg alakult ki a tejtermékekből. Ugyanakkor Stanislav Voskár, a tejszövetség elnöke úgy látja, valójában hiány van a hazai tejből.

Eközben a szlovákiai tejüzemek 26 százalékkal drágábban kínálják a vajat - a Milk Market Observatory intézet szerint az egy évvel korábbihoz képest Európában átlagosan 82 százalékkal nőtt a vaj ára, és az áremelkedés tovább folytatódik.

A mezőgazdasági termelők szerint az államnak több pénzt kellene irányítania az állattenyésztésbe. Alexander Pastorek, a tejtermelők szövetségének a vezetője elmondta, hogy míg Lengyelországban fellendült a tejtermelés, Csehországban és Magyarországon pedig stabilizálódott, addig Szlovákiában éves viszonylatban csaknem négyszázalékos visszaesés tapasztalható.