A londoni gazdasági napilap adatai szerint 2007 elején csaknem 11 ezer milliárd dollárnyi, egyöntetűen "AAA" besorolású szuverén kötvény volt forgalomban a nemzetközi tőkepiacon; jelenleg az ilyen osztályzatú állampapírok piaci összértéke négyezer milliárd dollár.

Az elit besorolású kötvények állományának zsugorodását elsősorban az okozta, hogy az utóbbi években az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is elvesztette "AAA" államadós-besorolását a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - valamelyikénél.

Újragondolják

Mindez "drámai módon átrajzolta a hitelminősítési világtérképet", és a felzárkózó gazdaságok felé tereli a befektetéseket, arra késztetve egyben a befektetőket és a szabályozó hatóságokat, hogy újragondolják a "biztonságos" befektetési eszközök definícióját - áll a Financial Times szerdai elemzésében.

Jonathan Kelly, a Fidelity Investments befektetési alap portfolióigazgatója a lapnak kijelentette: a felzárkózó piacok valaha magas kockázatú, magas megtérülésű befektetési eszközöket kínáltak, ma már azonban ezek a piacok vannak a fősodorban.

A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési erózióra nagy londoni befektetési házak is felhívták már a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, 2012 végén azonban a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's e lehetséges legjobb besorolást tartotta érvényben.

Ellentétes tendenciák

A JP Morgan szakelemzői szerint elmúlt az az idő, amikor a fejlett ipari gazdaságokat a piaci közvélekedés kockázatmentes adósoknak tartotta. A Standard & Poor's még az Egyesült Államoktól is megvonta 2011-ben az "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását a cég 1941-ben megadta.

A fejlett ipari térség meredeken lefelé tartó minősítési pályájával éles ellentétben állnak felzárkózó gazdaságok szuverén osztályzati folyamatai. A JP Morgan szakértői kiemelték elemzésükben, hogy a ház által vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) összetevőinek átlagos besorolása összességében már elérte a befektetési ajánlású szintet, "BBB mínusz/Baa3" osztályzati átlaggal.