A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az EU lehetséges legjobb, Aaa besorolását. A kilátásjavítással a cég levette a napirendről az elit besorolásnak a megvonását az EU-tól.

A nagy EU-gazdaságok adósprofiljának drámai javulását jelzi, hogy jelenleg az uniós költségvetés befizetéseinek 80,5 százaléka származik olyan tagországoktól, amelyeknek szuverén adósbesorolásaira a Moody's stabil vagy osztályzatjavítást valószínűsítő pozitív kilátást tart érvényben - áll a cég elemzésében. Amikor az EU besorolására a hitelminősítő 2012 szeptemberében negatív kilátást állapított meg, ez az arány még csak 22 százalék volt.

A hitelminősítő felidézte, hogy a legutóbbi időszakban javította Németország (Aaa/stabil), Hollandia (Aaa/stabil), Belgium (Aa3/stabil), Olaszország (Baa2/stabil) és Spanyolország (Baa2/pozitív) adósosztályzati kilátásait.

Mindemellett a perifériális eurógazdaságok - elsősorban Írország (Baa3/pozitív) és Portugália (Ba3/stabil) - esetében végrehajtott legutóbbi hitelminősítői lépések is annak csökkenő kockázatát jelzik, hogy ezek az országok nem tesznek eleget az EU-val szembeni adóskötelezettségeiknek - áll a Moody's elemzésében.

A Moody's az utóbbi időszakban sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait. Egy hete Hollandia és Belgium Aaa, illetve Aa3, két hete Németország és Ausztria egyaránt Aaa besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. Három hete az addigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg. A Moody's ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolások a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb kerültek.

A Moody's négy hete stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek Baa2/Prime-2 szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.