Az OPEC tagországainak szakértői már hét végén elkezdték előkészíteni főnökeik, az olajminiszterek szerdai bécsi ülését, ahol dönteniük kellene az olajkitermelés csökkentéséről. Egyelőre azonban nem jutottak előre - derül ki a Business Insider cikkéből.

A szakértők hétfőn délelőtt a tárgyalóasztalhoz ültek, miközben az algériai és venezuelai olajminiszter Moszkvában tölti a hét első két napját. Céljuk egyszerű: igyekeznek meggyőzni a moszkvai vezetést, hogy Oroszország is fogja vissza kitermelését. Enélkül az OPEC csak magának okozna piacvesztést a korlátozással.

Elillant elszántság

Az ősz elején az a javaslat merült fel, amely szerint a jelenlegi napi 33,64 millió hordós OPEC-termelést 32,5-33 millióra vinnék le. A Kreml azonban jelezte, hogy az orosz cégek legfeljebb a jelenlegi kitermelési szint befagyasztására hajlandók. Ezt mondták már januárban is, ám azóta nagyjából egymillió hordóval növelték a termelést.

A megállapodással kapcsolatos kétségeket fokozta, hogy Irak és Irán, az OPEC második és harmadik legnagyobb termelője jelezte: nem feltétlenül óhajtják követni Szaúd-Arábiát a korlátozás útján. A múlt hét végén el kellett halasztani egy szakértői találkozót az OPEC-en belüli és kívüli országok között, mert a szaúdiak jelezték: előbb rendezni akarják a házon belüli nézeteltéréseket.

Még több kétség

Vasárnap a Mehr, a nem hivatalos iráni hírügynökség arról adott hírt, hogy Szaúd-Arábia "háborút indít az olajárak ellen" és jelezte, hogy a teheráni vezetés meggondolta magát korábbi ígéreteivel kapcsolatban, miszerint kész lenne befagyasztani a perzsa ország olajkitermelését.

A hét végén Khalid al-Falih Szaúd-Arábia olajminiszter azt mondta, hogy ha lesz megállapodás, ha nem, mindenképpen létrejön az új piaci egyensúly. Ez ellentétben áll a korábbi nyilatkozatokkal, amelyek azt mutatták, hogy a rijádi vezetés nagyon rajta van a termeléscsökkentési megállapodás megkötésén.

Durva lejtmenet jöhet

A szakértői értekezlet résztvevői a Bloomberg kérdésére válaszolva azt mondták: nem biztosak abban, hogy létrejön-e a termeléscsökkentési megállapodás. Az árutőzsdei befektetők ennek megfelelően reagáltak: eladásaik nyomán két százalékkal, hordónként 47 dollár alá csökkent a Brent ára.

Az elemzők egy része, köztük a Morgan Stanley és a Macquarie szakértői úgy vélik, hogy ha nem jön össze az egyezség az OPEC szerdai ülésén, akkor szakadékba zuhanhat az olajár. Akár 35 dollár/hordóig tarthat a szánkázás.

Az OPEC olajminiszterei már gyülekeznek, ám Falihot csak keddre várják. Ez meg fogja rövidíteni a hivatalos tanácskozást megelőző informális egyeztetéseket, ami szintén megnehezítheti a megállapodás megkötését.