Az őrök szeme láttára törtek be pillanatok alatt a drezdai Residenzschloss kincstárába 2019-ben egy éjszaka, bezúzták a vitrinek üvegeit, és számos történelmi ékszerrel, illetve műkinccsel elmenekültek a helyszínről. A nyomozók az egyik gyanúsítottat már 2020-ban elfogták – írja az Euronews. Fél évig tartó bujkálás után került rendőrkézre a szász uralkodók drezdai palotájának világhírű kincstárából történelmi ékszerritkaságokat elrabló csoport utolsó feltételezett tagja.

A tavaly november óta körözött Abdul Majed Remmo az utóbbi hónapokban kétszer is elmenekült a razziázó rendőrök elől.

A szervezett bűnözésben számos területen érdekelt berlini Remmo-klán tagját végül a német fővárosban fogták el, a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egységének közreműködésével. Ikertestvérét, Mohamed Remmót még tavaly decemberben, három feltételezett társukat pedig egy hónappal korábban vették őrizetbe.

A nyomozás során kiderült: az ikerpárnak segítői is voltak. 2019 novemberében egy öt fiatalemberből álló csoport tört be a szász választófejedelmek és királyok múzeumként működő drezdai palotájának (Residenzschloss) kincstárába. A Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészbe célirányosan törtek be, jó helyismerettel rendelkeztek.

A múzeum itt páratlan történelmi emlékeket és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat állított ki, ezek közül a klán drágakövekkel díszített tárgyakat zsákmányolt; köztük Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal kirakott mellszalagját, illetve a briliánsokból álló nyakéke egyes részeit.  A tizenegy műremekből álló zsákmánynak nyoma veszett.