Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DEA információi szerint a mexikói drogkartellek óriási mennyiségben készítenek - és terítenek Észak-Amerikában - az Egyesült Államokban csak receptre adható, fentanilt tartalmaz gyógyszereket.

Az év első három hónapjában lefoglalt hamisított gyógyszerek 27 százaléka tartalmazott halálos dózisú fentanilt - idézte a DEA figyelmeztetését a Fox televízió.

"A fentanilt tartalmazó hamisított gyógyszerek egész sora és a fentanillal kevert heroin nagy mértékben felelős az évente ezrek halálát okozó opiátválságért" - mondta Uttam Dhillon, a DEA vezetője.

A fentanil szintetikus kábítószer, szakértők szerint százszor erősebb hatású, mint a morfium. Október közepén a The New York Times című lap oknyomozó riportban számolt be arról, hogy a DEA szakemberei a mexikói Tolucában találtak egy laboratóriumot, ahol "ipari mennyiségben" állítanak elő fentanilt.

A lap értesülései szerint azonban a legtöbb hamisított gyógyszert nem a drogkartellek állítják elő Mexikóban, hanem több tízezernyi laboratórium Kínában. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kínában több száz ezer kisüzem vagy laboratórium gyárt hamisított gyógyszereket, köztük fentaniltartalmúakat is. 2016-ban ezek a laboratóriumok több mint 100 milliárd dolláros profitot termeltek gyógyszereik illegális egyesült államokbeli árusításával.