Az eredetileg 2020-re tervezett Expo 2020 lesz az első olyan világkiállítás, amelyet egy arab országban, nevezetesen Dubajban tartanak. Csehország nem aprózza el a jelenlétet: azok között az országok között lesz (60 ilyen ország lesz), amelyek saját pavilonnal vesznek részt a rendezvényen - írja a Radio Praha.

A pavilont a "Cseh tavasz" névre keresztelték, amivel minden bizonnyal a természet megújulására utalnak. A fő attrakció ugyanis annak a 12 méteres berendezésnek a bemutatása, amely képes fizet fakasztani a sivatagi levegőből - magyarán kivonja a párát - napelemekkel termelt elektromos energia felhasználásával. A rendszer neve SAWER (Solar Air Water Earth Resource).

A gépezet kiállításának utolsó simításait Honza Dostál szobrász végezte, akinek van gyakorlata az acélinstallációk készítésében. A helyben termelt vizet egy szökőkútba vezetik hogy bizonyítsák a hatékonyságát. Ez lesz az első meglepetés, ami a látogatókat éri. A második, hogy a szerkezet működés közben egyben légkondicionáló funkciót is ellát, ami a 44 Celsius-fokos dubaji hőséget 25-30-ra mérsékli a környezetében.

Végül a harmadik meglepetés valójában a cseheket ismerve nem is igazán meglepetés: a pavilonban cseh sört szolgálnak fel a vendégeknek, mégpedig tipikus, félliteres prágai korsókban. Az expó fél éven át lesz nyitva, ami bőven ad időt a cseh technológiai géniusz és gasztronómiai örökség bemutatására, a zárónap 2022. március 22-e.