Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Andrzej Duda a szavazatok 41,8 százalékát nyerte el. Mögötte Rafal Trzaskowski végzett a voksok 30,4 százalékával. Összesen 11 induló jelölt közül a harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett a felmérésekben jelzettnél magasabb, 13,3 százalékos eredménnyel - derül ki az MTI által idézett urnazárást követően végzett első exit poll felmérésekből.

A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak a voksok 7,4 százalékát szerezte meg. . Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő 2,9 százalékos, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz pedig 2,6 százalékos eredménnyel végzett.

Előzetes adatok szerint magas, 62,9 százalékos volt a részvételi arány. Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, az eddig legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték.

A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban kedd estére ígéri, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy 2 százalékát jelenti.

A második fordulót július 12-én tartják meg. Trzaskowskit feltehetőleg a most alulmaradt ellenzéki jelöltekre szavazók többsége támogatja majd. A főpolgármester azt követően váltotta a PO korábbi, alacsony támogatottságú jelöltjét, hogy az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva kikényszerítette az eredetileg május 10-re kiírt szavazás elhalasztását.