Az elnök délelőtt bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen, aláírja viszont a bíróságok szervezetéről szóló, a parlamentben szintén korábban megszavazott törvényt.

"Két elnöki vétó, az nem három" - jelentette ki a PO nevében a parlamenti sajtóértekezleten nyilatkozó Andrzej Halicki, utalva ezzel az utóbbi napokban szervezett ellenzéki tüntetések fő jelszavára, mely úgy hangzott: Háromszor vétó.

Halicki szerint a bíróságok szervezetéről szóló törvény megvétózása "következménye kell, hogy legyen annak, ami az első két jogszabályról szóló döntést eredményezte".
A jobbközép ellenzéki párt politikusa fájlalta azt is, hogy Duda korábban "nem mutatott hasonló elszántságot az alkotmánybíróságra vonatkozó törvények elfogadásakor". Halicki ezzel a korábban belpolitikai vitát kiváltó alkotmánybírósági témakörre utalt, mely miatt az Európai Bizottság tavaly jogállamisági eljárást indított Lengyelország ellen.

A szintén a PO nevében nyilatkozó Mariusz Witczak képviselő úgy vélte: az utóbbi napok tüntetései "megakadályozták, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke államcsínyt hajtson végre".

Esély a párbeszédre

A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) képviselője, Katarzyna Lubnauer úgy vélte: a két törvény megvétózása "esélyt ad arra, hogy komoly párbeszéd kezdődjön a bírósági reformról, valamint az államra nézve romboló lépések megállításáról".

Azzal összefüggésben, hogy Andrzej Duda kilátásba helyezte: szakértők segítségével két hónapon belül két új, az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényjavaslatot terjeszt elő, a Modern arra szólította fel az államfőt, hogy a munkát "a lehető legátláthatóbb módon folytassák, lehetőleg kerekasztal formájában, jogász szervezetek bevonásával".

A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki, de a PiS által folytatott politikát időnként támogató Kukiz´15 nevében nyilatkozó Stanislaw Tyszka, a szejm egyik alelnöke úgy értékelte: Duda "minden lengyel elnökeként" járt el, döntése esélyt ad a beteges, pártpolitika foglyává vált közvita meggyógyítására, a bírósági reform javára folytatott jó munkára".

Köszönet Dudának

Malgorzata Gersdorf, a legfelsőbb bíróság elnöke - akit hétfő délelőtt, a két törvény megvétózását követően Duda fogadott - megköszönte az államfőnek a döntést, és készséget nyilvánított az új törvény előkészítésében való részvételre.

Az elnöki vétók bejelentése után összegyűlt a PiS vezetése, a megbeszélésen jelen van Beata Szydlo kormányfő is. A tanácskozásra érkezve Mateusz Morawiecki kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csalódott Duda lépése miatt.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke úgy nyilatkozott: folytatni fogják az igazságügy reformját.

Jaroslaw Kaczynski egyelőre nem kommentálta a történteket.