Megtartották a megbeszélt háromból az első vitát Donald Trump republikánus elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között. A megbeszélt formátumú vitából nem sok újdonság derült ki, a jelöltek hozták a formájukat. Elmaradt a kézfogás egészségügyi megfontolásokból, de amúgy sem volt sok civilizált megmozdulás az előadásban.

Ez azt jelenti, hogy Donald Trump agresszív volt, többször támadott, látványosan minden áron le akarta erőből nyomni Bident.

Trump szerint kormányzása alatt az USA legerősebb gazdaságát építették fel, ami egy Biden kormányzás alatt elpusztulna. Olyan olcsó lett az inzulin mint a víz, és hatékonyan kezelték a Covid-19 kihívásait, hiába halt meg eddig 200 ezer amerikai a járványban. Trump azt is mondta, hogy heteken belül lehet vakcina, noha ezt az iparág megkérdőjelezi.

Trump azzal igyekezett beleszállni ellenfelébe, hogy Biden fia, Hunter kenőpénzt kapott korábban Moszkvában és Ukrajnában, amit a demokrata oldal régóta tagad.

A fő üzenet talán az volt, hogy Biden megválasztása esetén garantáltan tönkretenné az Egyesült Államokat, Trump felhozta, hogy Biden korábban többször úgy tűnt a nyilvánosság előtt, hogy kora miatt már nincs szellemi teljesítőképessége csúcsán.

Próbálj szóhoz jutni

"Te vagy a legrosszabb elnök, aki valaha hivatalban volt Amerikában" - mondta egyik kiszólásával Biden. Barack Obama korábbi alelnöke többet beszélt közvetlenül a kamerába és igyekezett eladni a demokraták kampányüzeneteit.

Trump sokkal sokkal energikusabbnak tűnt Bidennel szemben, akit többször sértegetett a múltban amiért "álmos", öreg és a vitára is csak teljesítményfokozókkal tud kiállni.

Biden többször igyekezett sértő kiszólásokkal fogást találni: "minden, amit eddig mondott, hazugság", "próbálnék szóhoz jutni emellett a bohóc mellett", "eldugulnál végre, ember?"

A demokrata jelölt látványos ellenpólus volt Trumppal szemben, szélesebb körű egészségügyi ellátást ígért, és Trump kérdésére elhatárolódott a zajló erőszakos tüntetésektől is, aminek keretében sokan a rasszistának vélt rendőrségi egységek feloszlatását követelik országszerte.

Nehéz lesz az átadás

Biden kijelentette, hogy kész elfogadni a szavazás eredményét, és arra buzdított mindenkit, hogy szavazzon ahogy épp tud, akár levélben.

Utóbbi Trump és kampánya által többször hangoztatott probléma, mivel egy óriási csalási lehetőségként tekintenek rá. Trump most is arról beszélt, hogy aggodalmai vannak, különösen a demokraták által irányított államokban az esetleges levélben beküldött szavazatok eltüntetése miatt.