Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,0 pontra süllyedt az előző havi 50,4 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értéket, 49,4 pontot vártak - idézi az MTI az IHS Markit szerdán közzétett felméréséből.

Az áprilisi mélypont emelkedni kezdett és júliusban már erős növekedésre váltott az index, de a következő hónapokban folyamatosan csúszott lefelé az értéke és októberben már a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbre süllyedt. A lassulás az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóiparra vezethető vissza, amelynek beszerzésimenedzser-indexe 46,9 pontra esett a szeptemberi 48,0 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értékre, 46,2 pontra számítottak októberről.

A közelmúltban kialakult trenddel összhangban októberben is jelentős különbség volt a szolgáltatások és a feldolgozóipar teljesítménye között. Az IHS Markit még hétfőn publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 1,1 ponttal, 54,8 pontra emelkedett októberben, ami 2018 júliusa óta a legjobb érték.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza azt mondta, a koronavírus-járvány második hullámának megfékezését célzó szigorú intézkedések bevezetése után rendkívül nehéz elképzelni, hogy miként tudják elkerülni az euróövezeti gazdaságok teljesítményük csökkenését, különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország esetében, amelyek hazai összterméke már ismét csökkenni kezdett. Az egyetlen kivétel Németország, ahol a feldolgozóipar ellensúlyozni tudta a szolgáltatási ágazat visszaesését. Ezzel együtt is minden euróövezeti ország kilátásai jelentősen romlottak - figyelmeztetett Williamson.

Az euróövezet gazdasága az előző negyedévhez képest 11,8 százalékkal csökkent április-júniusban, de a vártnál nagyobb mértékben, 12,7 százalékkal nőtt július-szeptemberben.