Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megállapodás nélkül korlátozott lesz a német hozzáférés az ukrán piachoz - mondta Leonyid Kosara, az ukrán kormánypárt külpolitikáért felelős alelnöke pénteken a Spiegel Online-nak nyilatkozva, az Ukrajnával kötött, jelenleg jegelt EU-társulási egyezményre célozva. A német gyártók ezzel veszíteni fognak - figyelmeztetett.

Guido Westerwelle német külügyminiszter az MTI beszámolója szerint korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogállamiság érvényesítése nélkül nem ratifikálható az Ukrajnával kötött társulási megállapodás.

Úgy tűnik nekem, hogy Timosenko ügye egyes nyugati politikusok számára nagyon személyes jellegű - mondta Kosara. Berlin a Timosenko által vezetett "narancsos forradalom" kudarcát a jelek szerint "személyes vereségnek" tekinti - fűzte hozzá. Az ukrán politikus egyúttal védelmébe vette az ukrán hatóságok eljárását Timosenkóval szemben. Miniszterelnöksége idején Timosenko "bűnöző módon" járt el, és a 2009-ben Moszkvával zajló gáztárgyalásokon "óriási kárt" okozott Ukrajnának - mondta.

A korábbi kormányfőt, a hivatalban lévő elnök, Viktor Janukovics ellenlábasát 2011-ben 7 évi börtönre ítélték hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Timosenkónak a börtönben súlyos porckorongsérve alakult ki, de mérgezéstől tartva csak megbízható orvosainak engedi meg, hogy kezeljék. A fogva tartási körülmények ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdett. A berlini Charité kórház orvosai felajánlották neki a németországi gyógykezelést, a Kreml pedig lehetővé tenné kiutazását Oroszországba. Ukrajna ezt eddig elutasította.

A Nyugat politikai indítékokat lát Timosenko bebörtönzése mögött. A vele szemben tanúsított bánásmód miatt csütörtökön az Európai Bizottság úgy döntött, hogy testületileg távol marad az Eb ukrajnai rendezvényeitől. Az ukrán külügyminisztérium elítélte és destruktívnak nevezte a bizottság döntését, mint amely "egyszerű ukránok millióinak érdekeit sérti". Korábban Oleh Volosin ukrán külügyi szóvivő azzal vádolta a német kormányt, hogy "a hidegháború időszakának módszereit" alkalmazza.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is hibásnak tartja a labdarúgó Eb bojkottját. "Az Ukrajnába utazó politikusoknak és sportvezetőknek ki kell használniuk az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok súlyos megsértésére, és követeljék az ukrán kormánytól az emberi jogok erősebb védelmét" - jelentette ki Wolfgang Grenz, az Amnesty-Deutschland főtitkára a Handelsblatt című lap online kiadásának nyilatkozva.

Janukovics hallgat. Kosara szerint az Európai Bizottság döntése nem jelent bojkottot, EU-tisztségviselők magánjellegű döntéséről van szó.