Több millió tonna ukrán szén kerül a délkelet-ukrajnai Donbasz régió bányájából Oroszországba - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. A hivatalos orosz adatok szerint 2016-ban 940 ezer tonna antracitot és 95 ezer tonna másfajta szenet vittek ki az orosz szeparatisták ellenőrzése alatt lévő donyecki és luganszki területekről.

A Liga.net portál ezzel szemben arról ír, hogy az Ukrajnából Oroszországba kivitt szén mennyisége a hivatalos számok sokszorosa. Az elfoglalt ukrán területekről csak 2015-ben 1,3 millió tonna antracitot szállítottak el az oroszok.

A szállításokat Szergej Kurcsenko cégei szervezik. Az üzletember az oroszbarát, 2014 elején lemondatott Viktor Janukovics ukrán államfő köreihez tartozott, mentora bukása után Oroszországba szökött. Kurcsenko szerepel a nyugati szankciók miatt Európából és az USA-ból kitiltott emberek listáján, ám ez nem zavarja abban, hogy tovább folytassa üzleti tevékenységét.

Az orosz fél úgy fogadja a donbaszi szenet, mint ukrán behozatalt, az importőrök - nem csupán Kurcsenko vállalkozásai - az orosz nyilvántartásokban ukrán cégekként szerepelnek. A vevők ennek  köszönhetően olcsóbban jutnak hozzá az energiahordozóhoz, amit a Gazprom is kihasznál az ország déli részén lévő erőműveiben.

A donbaszi szén Oroszországon keresztül afrikai és európai átvevőkhöz is eljut, illetve egy része a külföldi importőrökön keresztül visszajut Ukrajnába.