Több millió munkahely veszett el a 2008-as globális pénzügyi válság kirobbanása óta, amelyeket a lassuló gazdasági növekedés és a jelenlegi gazdaságösztönzésre tett lépésekkel vélhetően lehetetlen lesz visszaszerezni - legalábbis erre figyelmeztetett több nemzetközi intézet is - köztük a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az OECD - az utóbbi időben.

Csak az USA-ban 8,3 millió munkahely veszett el a recesszió alatt, amelynek mindössze 43 százalékát sikerült visszahozni az elmúlt 34 hónapban. A fiatalok helyzete különösen aggasztónak hat, miután a válság a 25 év alatti korosztály foglalkoztatását érintette a legrosszabbul és a romló gazdasági környezet hatására a kilátások is egyre borúsabbá válnak. A fiatalok munkanélkülisége az eurózónában 22 százalék, de például Görögországban és Spanyolországban 50 százalék felett van.

A CNBC a világ 50 legnagyobb gazdaságában a legmagasabb munkanélküliséggel rendelkező országok 10-es listáját állította össze a 2011-es átlagos munkanélküliségi ráta alapján a ILO adataira alapozva.

A 10-es lista alján Franciaország áll 9,3 százalékos munkanélküliséggel és 1,7 százalékos tavalyi gazdasági növekedéssel. Az állástalanok aránya ebben az évben tovább emelkedett és 13 éves csúccsal elérte a 10 százalékot. A CNBC megjegyzi, hogy ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az eurózóna második legnagyobb gazdaságában politikai fordulat következzen be, és a választásokon a szocialista Francios Hollande kerüljön az elnöki székbe. Az elmúlt öt évben az iparban 335 ezer munkahely veszett el Franciaországban.

Lengyelország 9,6 százalékos munkanélküliségi rátájával és 4,3 százalékos 2011-es GDP növekedésével a lista 9. helyén áll. Annak ellenére, hogy az EU tagállamok között az egyik legjobban teljesítő országról van szó, a munkanélküliség magas. Idén májusban a ráta 12,6 százalékot mutatott a 9,6 százalékos éves átlaghoz képest. A foglalkoztatási válság a fiatalokat érintette a legsúlyosabban, az OECD adatai szerint a fiatal munkanélküliségi ráta márciusban 26,7 százalékra ugrott a 2007 decemberi 18,5 százalékos szintről.

A top 10 nyolcadik helyén Törökország áll 9,8 százalékkal és 8,5 százalékos tavalyi gazdasági növekedéssel. Törökország elmúlt pár évben tapasztalt robosztus növekedését nem követte a munkaerőpiac hasonló javulása. Miközben az ország gazdasági növekedése 2002 és 2006 között meghaladta a 7 százalékot, addig a munkanélküliségi rátája rendre 10 százalék körül alakult, ami mögött az ok, hogy jelentős mennyiségű munkaerő hagyta ott az agrárszektort és költözött urbanizált területekre - írja a CNBC az OECD közgazdászára, Rauf Gonecre hivatkozva. Javulás mutatkozott ugyan az elmúlt években fiatalok foglalkoztatásában: a munkanélküliségi ráta ebben a korcsoportban a 2007 decemberi 17,1 százalékos szintről idén márciusban 15,4 százalékra csökkent az OECD adatai szerint. Az ILO adatai viszont azt is mutatják, hogy miközben a fiatalok munkaerőpiaci részvétele nőtt, addig a nők foglalkoztatottság még mindig alacsony, a 2,9 milliós munkaerőpiacnak 29 százalékos arányát tették ki a női foglalkoztatottak. Bár a nők mintegy fele az élete során belép a munkaerőpiacra, többségük általában családi okok vagy rossz munkakörülmények miatt el is hagyja azt. Az alap végzettésggel rendelkező nőknek mindössze 24 százaléka dolgozik.

A lista hetedik helyén Kolumbia 10,8 százalékos munkanélküliséggel áll. Itt 2011-ben 5,9 százalékkal bővült a gazdaság. Bár az ország egy brutális polgárháború után gyors növekedési pályára állt, még mindig Latin-Amerika legmagasabb munkanélküliségével küzd. Bár az elmúlt évben a 2010-es 11,8 százalékról mérséklődött 10,8 százalékra a munkanélküliek aránya, még így is két százalékponttal magasabb a ráta mint a második legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező szomszédos Venezuelában.

Az 50 legnagyobb gazdaság közül a hatodik legmagasabb munkanélküliségi ráta Iráné, bár a CNBC által megjelölt 11,5 százalékos ráta 2009-es adat - a rendelkezésre álló legfrissebb. Az iráni gazdságot leginkább a külföldi közvetlen működőtőke hiánya, az olajtermelés visszaesése és a nyugati szankciók vetették vissza. A CNBC hivatalok adataira hivatkozva azt írja, hogy jelenleg 15 százalék körüli az állástalanok aránya, de mivel a legtöbb hivatalos munkahely nem fizet eleget a megélhetéshez, azok aránya, akiknek nincs megfelelő munkahelyük, sokkal nagyobb lehet. Az iráni népszámlálási központ adatai szerint a 25 év alattiak munkanélkülisége 29,1 százalék, de elemzők szerint ez az arány akár duplája is lehet. Iránban az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében 10-szer nagyobb az esélye annak, hogy munka nélkül vannak, mint az alacsonyabb végzettségűek körében a munkaügyi miniszter szerint. A fiatal munkanélküliség viszont az országban már tüntetésekhez is vezetett. Az Arab Világ más országaihoz hasonlóan itt is alacsony a nők foglalkoztatottsága.

A lista ötödik helyén Portugália áll 12,7 százalékos munkanélküliséggel és 1,5 százalékos tavalyi GDP csökkenéssel. A tavalyi átlagos, 12,7 százalékos szintről idén az első negyedévben 14,9 százalékos csúcsra ugrott, miközben az ország 1970-es évek óta nem látott recesszión megy keresztül. A fiatalok körében mért munkanélküliség itt is nagyon magas, 36,2 százalékos. Az ország adósságproblémái különösen az egykor virágzó hajózási ágazatot sújtotta, ahol több ezer ember vesztette el munkáját. A munkahelyteremtést Portugáliában a 78 milliárd eurós (116 milliárd dolláros) EU/IMF pénzügyi mentőöv miatt meghozott szigorító intézkedések nehezítik és a 2012-es előrejelzések is a munkanélküliség további növekedése felé mutatnak.

A negyedik helyen Írország áll 14,4 százalékos munkanélküliséggel, miközben 0,7 százalékkal nőtt a gazdasága 2011-ben. Írországban 2011-ben a szolgáltatószektor zsugorodása révén az átlagos munkanélküliség közel 20 éves csúcsra emelkedett, ami a németországinak duplája. Írországban a válság kitörése előtt 2007-ben mindössze 4,5 százalékos volt az állástalanok aránya. A magas munkanélküliség további növekedésétől az utóbbi időben az mentette meg az országot, hogy sokan vagy visszatértek az oktatási rendszerbe, vagy külföldön - leginkább Ausztráliában - próbáltak munkát találni.

A harmadik helyen Görögország áll 17,7 százalékos munkanélküliséggel és közel 7 százalékos GDP 2011-es GDP-zsugorodással. A gazdasági válság miatt rekord magasságba, 21,7 százalékra ugrott februárban a munkanélküliség a 2011-es 17,7 százalékos átlagos szintről. A 15-24 éves korosztályben 54 százalékos a munkanélküliség. Összességében 1,1 millió embernek nincs jelenleg munkája, ami 42 százalékos emelkedés a tavaly februári állapotokhoz képest. A munkaerő-piaci helyzet drasztikus romlásában jelentős szerepet játszottak azok a megszorítások, amelyeket az országnak a 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag fejében fel kellett vállalnia, az intézkedések ugyanis cégbezárási- és csődhullámot indítottak el. Az intézkedések nyomán a havi minimálbért ötödével csökkentették, hogy ösztönözzék a munkaerő-felvételt, de a munkahelyek hiány és a romló életkörülmények jelentős pszichológiai hatást gyakorolt a társadalomra is. Az öngyilkosságok száma 2011 első félévében 40 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A második legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező ország Spanyolország, 21,6 százalékos munkanélküliséggel, amihez 2011-es 0,7 százalékos gazdasági növekedés társul. Európa negyedik legnagyobb gazdaságában a legmagasabb a munkanélküliség az eurózónán belül. A 2008 közepén recesszióba süllyedő ország gazdaságát az ingatlanpiaci buborék kipukkadása küldte padlóra. A tömeges elbocsátásokat a mélyrepülésbe vátó építő- és szolgáltatóipar generálta. A 2012-es év első negyedévében a munkanélküliség elérte a 21,3 százalékot, ami több mint duplája az uniós átlagnak, miközben a fiatal munkanélküliség 14 éves csúcson van, 50 százalék feletti aránnyal. A jelentős mértékű munkanélküliség a belső fogyasztáson keresztül az ország GDP-jére is negatív hatást gyakorol.

A világ 50 legnagyobb gazdaságai közül a legnagyobb munkanélküliség Dél-Afrikát sújtja, az emelkedő munkanélküliség azonban az európai problémákhoz képest annyiban más, hogy ebben semmi újdonság nincs - írja a CNBC -, ugyanis az ország munkanélkülisége 1997 óta 20 százalék feletti. (Dél-Afrika gazdasága 3,1 százalékkal nőtt 2011-ben és a munkanélküliség ráta 24,7 százakékos volt.) Emögött az ország apartheid-történelmét kell keresni, amelynek éveiben kialakult egy illegális munkaerőpiac - idézi a CNBC Theo Sparreboomot, az ILO munkaügyi szakértőjét. Dél-Afrikában ezzel párhuzamosan egy fejlett társadalombiztosítási rendszer működik, ami lehetővé teszi néhányaknak, hogy ne kelljen bármilyen munkát elvállalniuk.

Ez év első negyedévében a munkanélküliségi ráta az előző negyedévi 23,9 százalékról 25,2 százalékra ugrott. Munkahelyek elsősorban a feldolgozóiparban, a kiskereskedelmi szektorban keletkeztek, míg az építőiparban, bányászatban és kőfejtésben vesztek el állások. A recesszió idején elveszett egymillió munkahelynek csak egy részét sikerült visszaszerezni az ILO szerint, miközben a gazdasági növekedés jelentősen elmarad attól a kormány által szükségesnek vélt 7 százaléktól, ami a munkanélküliség leküzdéséhez kellene.

Az ország jegybankjának adatai szerint a magas munkanélküliség a háztartások eladósodottságához is vezetett, az arány jelenleg a rendelkezésre álló jövedelem 75 százalékát teszi ki. Szakemberek attól tartanak, hogy Dél-Afrika adósságproblémája romlani fog, ami a bankokat is a fedezetlen hitelek felé fogja nyomni.