Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Spanyolország olyan ország, amely példaértékű demokráciájával képes választ adni a jövő kihívásaira, (...) amelyekkel vissza akarnak vinni minket a múltba" - fogalmazott a miniszterelnök a spanyol kereskedelmi kamara rendezvényén mondott beszédében az MTI tudósítása szerint.

Mariano Rajoy arra kérte a sok "józan, demokrata, mérsékelt", a katalán kormány "radikális és megosztó fordulata miatt" "elfeledett" katalánt, valamint a többi spanyolt, hogy őrizzék meg a jövőbe vetett bizalmukat.

A Junts pel Sí (Együtt az igenért) kormánypárt és a Népi Egység (CUP) baloldali nacionalista párt kedden mutatta be Barcelonában törvényjavaslatát, amely a referendum végrehajtásáról és az azt követő lépésekről szól.

Amennyiben a többség elutasítja a függetlenséget, új helyi választásokat írnának ki Katalóniában - áll a dokumentumban, amely nem köti minimális részvételhez a népszavazás érvényességét, azaz annak eredményét mindenképpen érvényesnek tekintik.

A törvényjavaslat várhatóan augusztus végén kerül a katalán parlament elé.

A katalán kormány annak ellenére elkötelezett a népszavazás október 1-jei megrendezése mellett, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a spanyol törvényhozás többsége is elutasította.

A katalán kormány megbízásából készült legutóbbi, március végi hivatalos közvélemény-kutatáson a megkérdezettek többsége, 48,5 százalék válaszolta azt, hogy nem támogatná a függetlenséget, míg 44,3 százalék nyilatkozott úgy, hogy az elszakadásra voksolna.