A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén a témával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az amerikai hatóságok 34 milliárd dollárnyi, Kínában gyártott termékre terveznek büntetővámot kivetni. A minisztérium számításai szerint ebből a 34 milliárd dollárból több mint 20 milliárd dollárnyi terméket Kínában működő külföldi cégek, jórészt amerikai vállalatok állítanak elő. "Ez pedig azt jelenti, hogy ha Washington megemeli a vámokat, az jelentős részben a Kínában működő amerikai cégeket sújtja majd" - jegyezte meg a kínai szóvivő.

Donald Trump amerikai elnök június 15-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre. A büntetőintézkedés részeként július 6-tól 34 milliárd dollárnyi Kínában gyártott termék esetében tervez vámot emelni az Egyesült Államok.

Donald Trump akkor azt mondta, hogy "a szellemi tulajdon és technológiák ellopására, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra tekintettel az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értékkel bíró termékre." (Ez is mutatja: pörög a világgazdaság.)

Az amerikai elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A Capital Economics londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház adatai szerint az amerikai multinacionális vállalatok Kínában működő többségi tulajdonú érdekeltségeinek éves értékesítése a kínai piacon több mint 350 milliárd dollár, vagyis jórészt éppen annyi, mint az Egyesült Államokkal szembeni kínai áruforgalmi többlet.

Donald Trump június közepi bejelentésére Kína azonnal jelezte és azóta többször megismételte, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, szintén július 6-tól. Először 34 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos vámot, majd ezt fokozatosan összesen 50 milliárd dollárnyi termékre terjesztik ki.

Kína a tervek szerint 106 termékre vet ki 25 százalékos pótlólagos importvámot, amelyek között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica, a marhahús, a narancslé és a dohány, illetve a listán vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is vannak.

Forrás: Pixabay.com