Egy élelmiszer-színezék, amelyeket a fehér csokoládétól a rágógumiig sok mindenben használnak rákkeltő lehet - idézte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapítását a Guardian. A titán-dioxid avagy E171, amelyet gyakran használnak a termékek fehérítésére jó ideje szerepel az esetleg rákkeltő anyagok gyanúsítottainak listáján. A francia kormány 2019-ben betiltotta a felhasználását, ám a többi uniós országban használják.

Az EFSA vizsgálatát követően az Európai Bizottság javasolni fogja az E171 betiltását az unióban, amiről a tagállamokkal a napokban kezdenek egyeztetést - adta hírül twitterüzenetben Stella Kyriakides egészségügyi biztos. Az élelmiszer-sztenderdekért felelős brit hatóság szóvivője azt mondta, hogy a titán-dioxid egészségügyi hatásait független bizottsággal vizsgáltatják ki, ez alapján döntik-e, kövesse a szigetország az EU példáját.

Az EFSA javaslatában az új kutatási eredményekre hivatkozik, amelyek szerint az E171 a gének szintjén okozhat károsodást, aminek rákkeltő hatása lehet. A hivatal 2016-os jelentésében még úgy találta, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem mutattak arra, hogy ez az ételszínezék egészségügyi károsodást okozhat, ám a francia hatóságok 2020 januárjától betiltották a használatát. Az EFSA illetékes vezetője szerint a titán-dioxid iciripiciri részecskéi önmagukban nem veszélyesek, de felhalmozódhatnak az emberi szervezetben.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a titán-dioxidról többek között azt írja, a folyadékokban oldódó színezékekkel ellentétben a titán-dioxid nem oldódik, finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. A titán-doxid ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak. A fehér csokik és rágók mellett a titán-dioxid megtalálható a a különböző drazsékban, bevonatokban is, továbbá kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Napvédő termékekben is általánosan használt.