Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Exkluzív interjút interjút adott az Euronewsnak Vìra Jourová, a koronavírus-járvány és a demokratikus intézmények helyzetéről, így a felhatalmazási törvény miatt kritizált magyar kormányról is szót ejtett. Bár figyelni fogják a magyar fejleményeket, nem tesznek egyelőre keményebb bejelentést a törvény elfogadása után, ő maga pedig nem játszik aktivistát az ügyben.

"Jelenleg 20 országban vannak különleges vészhelyzeti intézkedések. Azt kérdezi [több tagállam], hogy milyen messzire mehetnek. Létezik egy alapelv, mely szerint vészhelyzet esetében is a hatalmat megerősítő kormányok intézkedéseinek szigorúan szükségesnek, arányosnak és konkrét határidőn belül korlátozottnak kell lenniük" - mondta el az uniós tagállamok által hozott védekezési intézkedésekről, amelyek akár a szabadságjogokat is korlátozhatják. Jourová szerint amint vége a járványhelyzetnek, mielőbb vissza kell térni a hagyományos normákhoz. Az a véleménye, hogy a mostani rendkívüli körülmények sem indokolják, hogy bármilyen módon kilépjünk a demokratikus rendszerekből.

"A diktatúrák a történelemben megmutatták, hogy az emberek ellen vannak, és túl sok áldozattal járnak. Ezért tényleg meg kell próbálnunk megtartani a demokráciát, hogy a tagállami hatáskörök korlátozását saját döntéseikkel tarthassuk meg" - tette hozzá az EB alelnöke.

"Amikor elolvassuk a törvényt, amiben nincs konkrét határidő, és amikor megvitatjuk azt a magyar partnerekkel, akkor ők azt mondják nekünk, hogy a parlament bármikor megállíthatja a vészhelyzeti kormányzást. Várnunk kell, és meg kell vizsgálnunk, hogy a kormánynak a veszélyhelyzeti időszakban megnövekedett különleges hatásköreit hogyan alkalmazzák a gyakorlatban" - kezdte válaszát Jourová a magyar felhatalmazási törvény kapcsán, úgy látja, az egyébként hasonlít más tagállamok vészhelyzeti intézkedéseihez.

"De a kontextus bonyolult és nehéz, mivel a múltban csekély volt a bizalom a magyar kormány és a miniszterelnök iránt. Tudja, hogy Magyarországon ellen már folyik a 7-es. cikkely szerinti eljárás. Tehát amikor ebben az összefüggésben olvassuk a törvényt, akkor az természetesen azt sugallja nekünk, hogy ébernek kell maradnunk, és figyelnünk kell, hogyan alkalmazzák" - mondta el az Orbán-kormány által meghozott időben nem korlátolt, különleges jogköreket biztosító szabályozásról és annak felügyeletéről.

"Nem félek beszélni a problémákról sem, amelyeket Magyarországon látok. Felelősségteljesen szeretném végezni a munkámat, de nem szeretnék semmiféle aktivistává válni, aki bármilyen módon átlépné a hátsköröket." - tette hozzá az alelnök. Általánosságban pedig azt mondta, hogy Európában nem bízhatunk egyszerűen abban, hogy a demokrácia és az alapvető jogok automatikusan visszatérnek.

Kitérve az uniós költségvetési vitákra elmondta, hogy itt az ideje egy új eszköz használatának is, amelyet még nem fogadtak el, vagyis hogy jogállamisági feltételekhez kötik a támogatások kifizetését. "Mi javasoltuk ezt a feltételt, és ha valaki nem érti, miért kell fenntartanunk értékeinket, akkor talán megértik majd a pénz nyelvét" - magyarázta Jourová.

A koronavírus-járvány alatt terjedő álhírekről, dezinformációkról azt mondta, az Unió Külügyi Hivatala legutóbbi jelentésében és a korábbiakban beszámolt arról, hogy a Kreml-párti források nagyon intenzíven gyártják a hamis híreket, valamint azt is tapasztalják, hogy az EU ellen tovább erősödik a propaganda.