Úgy tűnik, hogy az új brit kormány Kanadától kérhet segítséget az ügyben, hogyan kössön kereskedelmi megállapodást az EU-val a Brexit után - írta a Guardian. Chrystia Freeland, az észak-amerikai ország kereskedelmi minisztere tárgyal a lehetőségekről Liam Foxszal, a brit kormány nemzetközi kereskedelmi tárcájának vezetőjével.

David Davis, az uniós kilépésért felelős miniszter - akit a sajtó Brexit-cárként emleget -, csütörtökön kijelentette, hogy Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodását (Ceta) tartja a legjobb mintának, amelyet követve újrarendezhetnék a szigetország és az EU kapcsolatait.

Ezenkívül azt is mondta, hogy a vámmentes kapcsolatok fenntartása közös érdeke az uniónak és Nagy-Britanniának, de a szigetország új kétoldalú kereskedelmi kapcsolatai a világ országaival két éven belül többet érhetnek az egységes európai piacnál.

Hogy is van ez?

Lehet, hogy előbb beszélgetnie kellett volna a kanadai kollégájával, aki elmondta, hogy készek megosztani technikai szinten a Cetával kapcsolatos tudnivalókat. Ugyanakkor hozzátette ehhez, hogy az egyezmény tető alá hozása nagyon-nagyon bonyolult volt, Kanadában 300 fős csapat dolgozott rajta hét éven át. És a Ceta csak 2017-ben léphet életbe.

Nagy-Britanniának jelenleg nincs a nemzetközi kereskedelemhez értő szakértőcsapata, mert ezeknek a megállapodásoknak a megkötését a többi uniós tagországgal együtt ráhagyta az EU apparátusára. Az új kormány 300 fős apparátus összegyűjtésén dolgozik, akikhez külföldi szakértők - azaz vendégmunkások - is csatlakozhatnak.

Tuti kis egyezmény

Freeland szerint Kanada és az EU kétoldalú egyezménye "aranystandard" lehet. Ugyanakkor világossá tette azt is, hogy hiányzik belőle egy olyan részlet, amely nélkül a brit pénzügyi szektor félkarú óriássá válna.

Mint elmondta ambiciózus szolgáltatási részletek gazdagítják ugyan a Cetát, ám ezek nem teszik lehetővé a passportingot, azaz azt, hogy a kanadai bankok úgy kereskedjenek az uniós pénzügyi termékekkel, mintha az EU bármely tagországában lennének. A City bankárai éppen azért ellenezték a Brexitet, mert ezt a jogot semmiképpen sem szeretnék elveszteni.

(Persze Kanadának nem is az EU legfőbb kereskedelmi partnere, mint Nagy-Britanniának, hanem gazdaságilag összeépült az USA-val - a szerk.)

Bevándorlás

Ceta nem teszi lehetővé az emberek olyan szabad mozgását, amelyet az EU kínál a polgárainak. Ez összhangban lehet a bevándorlás korlátozásával, ami a Brexit-hívek egyik legfőbb célja. Freeland ugyanakkor elmondta, hogy országa ambiciózus álláspontot tett magáévá az emberek mozgásával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy ez lendületet ad a kereskedelemnek.