Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új járvány a feltételezések szerint májusban tört ki, és lehet, hogy már több tíz kilométerre jutott onnan, ahol először megjelent - mondta Salama.

Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudni, a vírus melyik törzséről van szó. Amennyiben a Zaire (a közép-afrikai ország korábbi neve) vírustörzs, akkor a Merck gyógyszergyár által szabadalmaztatott vakcina lehetséges megoldás a járvány megfékezésére. Ezt az oltóanyagot alkalmazták az ország észak-nyugati részén áprilisban kitört, 33 emberéletet követelő ebolajárvány ellen.

Ellenkező esetben jóval bonyolultabb helyzettel állunk szemben, és félő, hogy nem lesz oltóanyag, amelyet be lehetne vetni a járvány terjedésének megfékezésére - hangsúlyozta a WHO tisztviselője.

A kongói egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, 25 - vérzési tünetekkel járó - megbetegedést jelentettek az országi keleti feléből, Beni városának térségében. Időközben már húsz halottról tudni. A kinshasai laboratóriumba küldött mintákból négyben mutatták ki az ebolavírust. A tárca legfrissebb közlése szerint a mostani megbetegedések nem állnak kapcsolatban az áprilisban kitört járvánnyal.

A kongói egészségügyi minisztérium július 24-én jelentette be az ország északnyugati részén kitört ebolajárvány végét, miután nem tapasztaltak újabb megbetegedést az azt megelőző 42 napban. Ennek a járványnak a gócpontja a Benitől 1500 kilométerre nyugatra fekvő Mbandaka városában volt.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A fotó forrása: Junior D. Kannah/AFP.