Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,50 százalékos szintje – közölte áprilisi kamatdöntő ülését követően Az Európai Központi Bank.

A kiadott közlemény szerint a kormányzótanács arra számít, hogy az ECB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A döntést követően Christine Lagarde az ECB elnöke elmondta, sok a bizonytalanság, amelyek visszafogják a gazdasági tevékenységet. Ennek megfelelően úgy döntött a tanács, hogy megerősíti a mostani helyzetben rendkívül támogató politikáját.

Az első negyedévi visszaesést követően az ECB is hisz abban, hogy a második negyedévben növekedés lehet.

Megvesznek mindent

A kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.

A kormányzótanács rugalmasan vásárol a piaci helyzetnek megfelelően azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a pénzügyi feltételek olyan szigorodását, amely nem konzisztens a világjárvány által a prognosztizált inflációs pályára gyakorolt lefelé irányuló hatásnak az ellensúlyozásával.

A kormányzótanács legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. Az eszközvásárlási program (APP) alapján történő nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak.

Ha kell pénz, lesz

Továbbra is úgy látja az ECB, hogy az eddig költési keretet nem szükséges elkölteni, viszont ha úgy alakul, akkor kész több támogatást is nyújtani – mondta Lagarde.

Az ECB-nek sincs árfolyamcélja, de éberen követi a dollár-euró ráta alakulását, mivel ennek hatása van az inflációs rátára.

Jó lenne, ha tandemben lehetne mozogni a Federal Reserve, az amerikai jegybank politikájával, de az adatok alapján „nem ugyanazon az oldalon vagyunk”- mondta Lagarde.

A második félévben 2022-re visszatér a növekedés az eurozónában, de az ECB-enkök elmondása szerint ez nem lesz egyenletes, a különböző tagállamok másként fognak tudni felállni.

Lagarde vállalása szerint az idei év őszén bemutatja az ECB újragondolt stratégiáját. Nagyon sok javaslatot kap a bank, és még nincs végleges döntés.