Mario Draghi, az ECB elnöke az alapkamat szinten tartásáról és az eszközvásárlási program befejezéséről szóló csütörtöki döntés alapjául szolgáló megfontolásokat ismertető sajtótájékoztatón elmondta: várakozásaik szerint a kamatlábak legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, és ezt követően is "mindaddig, amíg a cél közeli infláció eléréséhez ezt szükségesnek tartjuk". Hozzátette: a testület egyhangúlag döntött a kamat szinten tartása mellett.

Az idei GDP-növekedés 2,0 százalék helyett 1,9 százalék, a jövő évi 1,8 százalék helyet 1,7 százalék lesz. A 2020-as GDP-növekedési előrejelzést 1,7 százalékon hagyta az ECB és első alkalommal 1,5 százalékos növekedési előrejelzést tett 2021-re. A 2018-tól 2020-ig szeptemberben tett 1,7 százalékos inflációs előrejelzését is módosította az ECB. Eszerint az idén 1,8 százalékos, jövőre 1,6 százalékos inflációt vár, 2020-ban 1,7 százalékosat, majd 2021-ben 1,8 százalékosat.

Az ECB elnöke közölte, hogy "a lejáró értékpapírokból származó tőkebevételt mindaddig szándékunkban áll reinvesztálni, amíg annak szükségét látjuk. Jelentős monetáris ösztönzőkre van ugyanis még középtávon szükség az inflációs nyomás felépítéséhez. Hangsúlyozta: "az alapkamat alakulásáról adott jelzéseink és a reinvesztálás megfelelő monetáris ösztönzést jelent az inflációs cél elérésére".

Az intézkedés várható időtartamára vonatkozóan feltett újságírói kérdésre adott válaszában hangsúlyozta: "amennyiben szükségesnek láttuk volna egy konkrét periódus kijelölését, azt meg is tettük volna". A tájékoztatón az ECB elnöke arról beszélt, hogy a monetáris tanács kész bármikor a fennálló helyzethez igazítani a rendelkezésére álló eszközöket az inflációs cél eléréséhez fenntartható módon.

"Az euróövezeti növekedést veszélyeztető kockázatok kiegyensúlyozottnak mondhatók" - közölte Mario Draghi, "de a növekedést fékező hatások felé billenhetnek ki számos geopolitikai tényező, a protekcionista törekvések erősödése, a feltörekvő régiók gazdasági sérülékenysége és a pénzpiaci volatilitás fokozódása miatt".

Újságírói kérdésre adott válaszában hangsúlyozta: "úgy gondoljuk minden szükséges monetáris politikai eszköz a rendelkezésünkre áll a fellépő problémák kezeléséhez még ezekben a bizonytalan időkben is. Monetáris politikánk nagy hangsúlyt helyez a felmerülő lehetőségek mérlegelésére".

Mario Draghi elmondta: az ECB a lefelé ható kockázatok miatt szeptemberi előrejelzéséhez képest csökkentette euróövezeti növekedési prognózisát. Emellett megismételte az ECB az erősen eladósodott euróövezeti tagállamok címére intézett intelmét a költségvetési tartalékaik megerősítésére, illetve a stabilitási és növekedési paktumban megfogalmazott követelmények szigorú alkalmazására pénzügyi stabilitásuk megőrzése érdekében.