Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,5 százalékos szintje - közölte júliusi kamatdöntő ülését követően az Európai Központi Bank (ECB).

Az ECB várakozásai szerint a mostani vagy alacsonyabb kamatszintek maradnak érvényben, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet.

Christine Lagarde elnök a döntés utáni sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kormányzótanács folytatja az eszközvásárlást az erre jóváhagyott 1350 milliárd eurós keret terhére, amivel mentőövet dobott a covid-19 járvány miatt válságos helyzetbe került országoknak.

Jó hír, hogy visszatérőben van a gazdasági növekedés, de továbbra is nagyban elmarad a bővülés a járvány előtti szintektől és nagy a bizonytalanság a jövőre nézve. Emiatt továbbra is szükség van a monetáris politika támogat.

Az ECB jelenlegi tervei szerint addig folytatja majd a programjait, ameddig a kormányzótanács úgy nem ítéli, hogy helyreállt a rend. Ebbe beletartozik az is, hogy az eszközvásárlások hozamát egészen 2022 végégig újra befekteti a bank.

Lagarde megerősítette, hogy a vészalapból való piaci vásárlások üteme lelassult, ennek leginkább az az oka, hogy eleve fejnehéznek tervezték a programot, vagyis arányaiban sokkal gyorsabban költöttek tavasszal, amikor a legnagyobb válság volt. Kérdésre válaszolva elmondta, ezzel együtt is azt tartják valószínűnek, hogy idővel ki fogják meríteni a teljes keretet.

Az ECB továbbra is sürgeti, hogy költségvetési oldalról is jöjjenek létre minél hatékonyabb programok uniós szinten, részben támogatásokkal, részben hitelekkel a vállalati szektor számára.