Az orosz kőolajimport amerikai tilalma után Ecuador lehet az Egyesült Államok új olajforrása, hiszen a dél-amerikai ország több mint 8 milliárd hordó tartalékkal rendelkezik - írja az Oilprice.com. Az Egyesült Államok már tavaly elkezdte vizsgálni, hogy érdemes-e ecuadori kőolajat vásárolnia, a Valero, a Marathon és a Shell olajvállalatok pedig az orosz-ukrán háború kitörése után kezdeményeztek egyeztetéseket a Petroecuador nemzeti olajtársasággal, amely Ecuador kőolajtermelésének a 75 százalékáért felelős. 

Az üzlettel Ecuador is jól járna, hiszen az évtizedek óta elhanyagolt olajiparának és infrastruktúrájának külföldi tőkére lenne szüksége, és az adósságokkal terhelt gazdaságának is jól jönne a kőolajexportból származó bevétel. A külföldi befektetőket évtizedeken át elriasztották a kedvezőtlen állami szabályozások és a korrupció, ráadásul az ecuadori gazdaság 7,8 százalékos visszaesést produkált tavaly a koronavírus-járvány miatt. 

A Világbank adatai szerint az ecuadori GDP 6,7 százalékát a kőolajtermelésből származó bevétel adta 2019-ben, és a nyersolaj exportja az ország teljes kivitelének a negyedét tette ki. Guillermo Lasso ecuadori elnök célja az, hogy országa olajtermelése elérje a napi 1 millió hordót 2025-re, de ennek a megvalósulása még nagyon messze van, hiszen az infrastruktúra komoly javításra szorul. 

Tavaly decemberben például talajerózió miatt sérültek meg az olajvezetékek, és a munkálatok idejére leállt az olajtermelés, így mindössze abban a hónapban 278 ezer hordó olajat sikerült kitermelni. Az olajvezetékekkel kapcsolatos műszaki problémák nem új keletűek Ecuadorban. A Coca-Codo Sinclair vízerőmű 2016-os beüzemelése óta földcsuszamlás is előfordult a térségben, mely miatt mindkét olajvezeték megsérült, és 15 000 hordó olaj ömlött a Napo- és Coca-folyókba.

Kiváltanák, fejlesztenék

A legutóbbi vis maior-helyzet megoldása után, 2022 januárjában is csak átlagosan 442 ezer hordó olajat tudtak kitermelni, mely 13 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbihoz képest. Január végén ráadásul sziklaomlás miatt újra megsérült az olajvezeték, és a korábbi esethez hasonlóan ismét több ezer hordó olaj ömlött ugyanabba a két folyóba.

Az Egyesült Államok részben kiválthatná az orosz kőolajat ecuadorival, de ahhoz először a helyi infrastruktúrát szükséges fejleszteni, hiszen ismét előfordulhatnak az olajkitermelést akadályozó sziklaomlások a vízerőmű közelsége miatt. A dél-amerikai ország számára pedig mindenképpen jó lehetőség lenne az Egyesült Államokba olajat exportálni, hiszen a plusz bevételből fizethetné a Kínától, Thaiföldtől és Indiától felvett hiteleit.