Csak a dinamizmus hiányzik az Egyesült Államok gazdasági folyamataiból - derült ki a National Association of Business Ecomonics (NABE) kutatásából. A közgazdászok szerint az álláspiaci helyzet ugyan bizakodásra ad okot, hiszen a munkaerő-kínálat második negyedéve nő, ám a kilábalás koránt sem olyan gyors, mint azt korábban remélték - írta a CNN Money.

2009 második negyedévében még csak a cégek 6 százaléka tervezte bővíteni munkaerő-állományát; az idei második negyedévre ez az arány 31 százalékra nőtt. Míg a foglalkoztatottak számának bővítésén egyre többen gondolkodnak, április és június között elbocsátásokra még kevesebb cég kényszerült, mint az első negyedévben.

A következő félévben még többen találhatnak magunkat új állást az USA-ban; a megkérdezett társaságok 39 százaléka tervez létszámbővítést (a felvételi kedv utoljára 2008 év elején volt ilyen magas). Ennek ellenére a szakértők úgy vélik, a jelenleg 9,5 százalékos munkanélküliségi arány érdemben nem csökken majd 2010-2011-ben.

Ennek elsődleges oka a gadzasági fellendülés vártnál kisebb dinamikájában keresendő. Az idei második negyedévben a talpra állás vontatottá vált, a keresletnövekedés elmaradt az előre jelzettől, annak ellenére, hogy a vállalati eredmények tovább javultak, az infláció pedig alacsony maradt.

A NABE felmérése szerint a megkérdezett vállalatok negyede növelte tőkekiadásait az elmúlt negyedévben (ez nem jelent érdemi előrelépést az előző negyedévhez képest), és sokan tervezik egy éven belül újraindítani befektetetéseiket. Mégis, a közgazdászok becslései szerint 2010-ben a GDP bővülésének üteme 3 százalék alatt marad, de meghaladja a 2 százalékot (mindössze a megkérdezettek 20 százaléka véli úgy, hogy 3 százalékosnál nagyobb lesz a növekedés, szemben az egy negyedévvel korábbi 24 százalékkal).

Az amerikai szakértők szerint az európai adósságválság negatívan hathat a rövid távú tengerentúli kilátásokra, de a Washingtonban az elmúlt időszakban nyilvánosságra hozott makroadatok önmagukban is elegendő alapot szolgáltatnak az addogalomra. A NABE kutatási eredményének tükrében újra felmerült a kérdés, hogy talpra állhat e az amerikai gazdaság kormányzati ösztönzés nélkül - figyelmeztet a Wall Street 24/7 publicistája.

McIntyre szerint a felmérés alapvető üzenete az, hogy a növekedés már júliusban teljesen leállt, ami csak azért aggasztó, mert az augusztus hagyományosan gyenge hónap a vállalatok számára, így a harmadik negyedév mérlege vészesen gyenge lehet.

A negyedik negyedévi időközi képviselőválasztások előtt azonban érdemi beavatkozásra felesleges számítani a kormányzat részéről, hiszen a már most is aggasztó mértékű költségvetési deficit lefaragásának kérdése mindkét politikai oldal részéről kiemelt téma lesz a kampány során. Márpedig - figyelmeztet McIntyre - az év végre könnyen bizonyítást nyerhet az a tétel, miszerint központi ösztönzések nélkül elvész az amerikai gazdaság törékeny növekedési dinamikája, és a 2008-2009 során elköltött - a recesszióból történő kilábalást segítő - dollármilliárdok ablakon kidobott pénzzé válnak.