A munkanélküliek aránya júniusban elérte a 11,8 százalékot, igaz, néhány ágazatban már nőtt a kereslet a munkaerő iránt - derül ki a krízis hatásait vizsgáló szlovák tárcaközi bizottság legfrissebb elemzéséből.

A legpozitívabb hírek a műszaki háztartási cikkek gyártóitól érkeznek, de egyre több alkalmazottat keres a három szlovák autógyártó is.

A Volkswagen például visszahívja azokat az alkalmazottakat, akiktől korábban megvált. A gazdasági tárca adatai szerint a betöltetlen munkahelyek száma országos viszonylatban július negyedik hetében 170-nel nőtt, elérve a 7072-t. Ugyanakkor a munkaügyi hivatalok által felkínált minden egyes állásra így 49 munkanélküli jut.

A szlovák kereskedelmi bankok elemzői két hónappal ezelőtt még azt állították, hogy a gazdaság teljesítménye idén 4 százalékkal marad el a tavalyitól, mára azonban 5,3 százalékos visszaesést jósolnak.

Az idei második negyedév gazdasági teljesítményéről szóló hivatalos adatokat a statisztikai hivatal csak augusztus közepén teszi közzé, az elemzők várakozásai szerint azonban április és június között a gazdaság még az első negyedben tapasztaltnál is nagyobb mértékben zuhant.