Helyi állatvédő szervezetek szerint a koronavírussal fertőzött részeken már most több ezer háziállat maradt magára. A tőlük származó információk szerint a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy a kutyákat és macskákat öljék meg. Bár semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a háziállatok is terjesztenék a koronavírust, de "a megelőzés érdekében" a hatóságok szerint üdvös lenne a lépés - olvasható a portálon.

Állatvédők becslése szerint 50 ezer állat lehet bezárva, miután több millió ember hagyta el otthonát a lezárás előtt. Volt olyan állattartó, aki maga kért meg egy állatvédő aktivistát, hogy törjön be a lakásába és etesse meg a macskáját.

A háziállatok lkvidálására nemcsak Vuhanban szólítottak fel a kiszivárgó hírek szerint, hanem hét másik nagyvárosban - köztük Pekingben is. "Ha a hatóságok úgy döntenek, hogy a kutyálk valódi veszélyt jelentenek, a kóbor kutyák és az otthon tartottak ugyanakkor veszélyben lesznek" - mondja egy másik állatvédő szervezet képviselője.

*

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.