A új vírus révén keletkezett helyzetet csak nemzetközi és európai szinten összehangolva lehet megfelelően kezelni - mondta az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország és Olaszország alkotta informális csoport egészségügyi minisztereinek telefonkonferenciája után.

A G7 csoport tagjai a lehető legnagyobb mértékben összehangolják az utazásra vonatkozó előírásaikat és óvintézkedéseiket, a koronavírussal kapcsolatos tudományos kutatómunkát és az együttműködést Kínával, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az Európai Unióval - tette hozzá. Kedden további megbeszéléseket folytat majd brit és francia kollégájával.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban. A közép-kínai városból elindult járvány 23 országot ért el. A vírus több mint 17 300 embert fertőzött meg, a túlnyomó többséget Kínában. Az ázsiai országon kívül csupán 151 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 360 felett van, Kínán kívül egyetlen haláleset történt.

*

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.