A kínai Vuhan városából indulva támadásba lendülő koronavírus éppúgy megrázta a világpiacokat, mint ahogy a globális egészségügyi szervezeteket, amelyek egyelőre csak igyekeznek lépést tartani a terjedő influenzaszerű járvánnyal.

A kínai tőzsdék kilenc százalékos mínuszban kezdték a februárt, ami 15 éve a legrosszabb nyitás - kezdi a koronavírus terjedésének beláthatatlan gazdasági hatásait részletező cikkét a Financial Times. A tőkepiacok világszerte beleremegtek abba, hogy a befektetők elbizonytalanodtak. A hosszú távú amerikai államkötvények hozama az irántuk megugró kereslet miatt rövid ideig a rövid távúak hozama alá került, ami világos jele egy világgazdasági recesszió lehetőségének, miután arra utal, hogy a tőke hosszú időre a biztonságos menedéket kínáló kötvényekbe menekül ahelyett, hogy a reálgazdaságot finanszírozná.

Még a magasan képzett járványügyi szakértők sem tudják megjósolni, hogy ez a kórokozó hogyan fog terjedni, így nem meglepő, ha az ebből fakadó bizonytalanság máris pénzügyi áldozatok meghozatalára kényszerítette a befektetőket. Ezt megelőzően az alacsony kamatok, azaz az olcsó tőke, illetve az USA és Kína között létrejött kereskedelmi megállapodás optimistává tették a piacokat, ami meg is látszott a szépen alakuló részvényárfolyamokon. A nagy magasságból, azonban gyorsan nagyot lehet esni - ahogy az már január elején is megmutatkozott néhány napra, amikor az USA lebombázta Irán legfontosabb katonai vezetőjét, a háború szélére sodorva a két országot.

A nagyobb baj

Bár a járvány egészségügyi következményei is súlyosak, a legnagyobb kárt mégsem ez okozhatja, hanem azok az intézkedéseket, amelyeket a kínai hatóságok a megfékezése érdekében hoztak. Annak, hogy a világ sok tekintetben ma már legnagyobb gazdaságának egy részét egyszerűen lezárják, elkerülhetetlenül tovagyűrűző hatásai vannak. Főként a közvetlenül érintett országokban: nem véletlen, hogy a vezető hongkongi tőzsdeindex öt, a tajvani hét százalékkal zuhant néhány nap alatt.

A koronavírus rövid idő alatt alatt kiterjedtebb fertőzést okozott, mint a SARS, amely szintén Kínából indult ki 2002-ben. Az ázsiai ország azóta jóval nagyobb szereplőjévé vált a világgazdaságnak. Akkor a globális gazdaság GDP-jének nyolc, míg ma már 19 százalékát adja. A kínai vállalatok mostanra az ellátási láncok részévévé váltak, a kínai turisták a világ utazónak legnagyobb csoportját alkotják. Csiangszu, Csungking és Kuangtung városában a "nem nélkülözhetetlen" üzleti tevékenységeket leállították, meghosszabbították a holdújévi szabadságolásokat. Az Apple a beszállítói lassúbb szállításából fakadó gondokra figyelmeztetett, a Toyota és a Honda üzemeket állított le.

Áttételes hatás

Az áttételes hatást jól mutatja az árupiaci termékek árainak alakulása. Az ipari fémek ára esik, az aranyé emelkedik. A rézé például 11 százalékkal csökkent január közepe óta, akárcsak az olajé. A befektetők keresik a biztonságos menedéket kínáló nemesfémeket, miután a világgazdaság feldolgozóipai központját lezárták, s így elhalt a nyersanyagok iránti kereslet.

A szolgáltató ágazat szintén megérzi a bajt. A Starbucks kávézóhálózat és a McDonald"s gyorsétteremlánc boltokat zár be Kínában, a légitársaságok leállítják járataikat és ha tovább terjed a járvány, tovább fognak terjedni a közlekedési korlátozások is. Becslések szerint a kínai GDP az első negyedéven 0,5-1,0 százalékkal maradhat el a korábban várttól, miközben már tavaly lassuló pályára állt.

Világvége

A járvány a tesztelés fázisát kihagyva egyből élesben mutatja meg, milyen hatása lenne annak, ha az emberiség visszakerülne globalizáció előtti időkbe. A korlátokat nem kereskedelmi háborúk vagy a migráció megfékezését szolgáló intézkedések állítják fel, hanem egy egészségügyi járvány megfékezését szolgáló intézkedések, ám a gazdasági hatás ugyanaz: összegubancolódó beszállítói láncok, megroggyanó üzleti bizalom, visszaeső nemzetközi kereskedelem.

A kormányok, a jegybankok, azaz a gazdaságpolitika és a monetáris politika irányítói hasonló gazdasági bajok idején ösztönző programokat indíthatnak, hogy rábírják a vállalatokat több áru termelésére, több szolgáltatás nyújtására. A helyzet azonban most az, hogy amikor leáll a gazdaság, nincs mit ösztönözni, nem lehet gyorsítani. A járvány, azaz egy természetes jelenség megmutatja, milyen könnyen széthullhatnak a globalizált termelési láncok, beláthatatlan kárt okozva a világ minden pontján. A globális kár annál nagyobb lesz, minél tovább tart a vírus terjedésének megfékezése.

*

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.