Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi dolgozók nagyrészt elégedetlenek a fizetésükkel és a munkakörülményeikkel. Ez vonatkozik a szakorvosokra és a háziorvosokra is. 2022-ben az orvosok utcára vonultak, munkabeszüntetéssel fenyegetőztek, vagy sztrájkba léptek olyan európai országokban, mint Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália vagy Görögország.

Mindenhol fizetésemelést követeltek, de panaszkodtak a kórházakban tapasztalható munkaerőhiányra is – írja az Euronews

Az OECD 25 európai országra vonatkozó információkat dolgozott fel, amelyből kiderült, hogy az orvosok fizetése nagymértékben eltér az egyes országok között. Ezek az adatok a fizetett szakemberek éves bruttó díjazását tükrözik.

2020-ban, vagy a legközelebbi olyan évben, amelyről rendelkezésre állnak adatok, a szakorvosok éves bruttó fizetése a lengyelországi 20 200 eurótól a luxemburgi 258 552 euróig terjedt (2015-ös adatok).

Vagyis a legtöbbet és a legkevesebbet fizetett orvosok között több mint tízszeres különbség volt a bérezésben.

Luxemburgon kívül még négy olyan ország van, ahol a szakorvosok éves fizetése 2020-ban meghaladta a 150 000 eurót: Írország (172 882 euró), Hollandia (160 869 euró), Dánia (156 061 euró) és Izland (155 276 euró). Németország (146 200 euró) és az Egyesült Királyság (136 375 euró) szorosan követi őket.

A szakorvosok számos uniós országban, köztük hazánkban is 50 000 eurónál kevesebbet keresnek.

Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a fizetések elmaradtak a 100 000 eurótól. Az EU számos más országában, köztük Portugáliában és Görögországban is 50 000 eurónál kevesebbet keresnek a szakemberek. Magyarország a jelentés alapján hátulról a negyedik a sorban 32 988 eurós éves bruttó fizetéssel.

Az Egyesült Királyságban a szakorvosok például 85 százalékkal többet keresnek, mint a háziorvosok, Hollandiában 2020-ban ez a különbség 45 százalék volt. Németországban a szakorvosok és a háziorvosok közötti különbség sokkal kisebb, mindössze 20 százalékos. Magyarországon pedig 35 százalékos különbséget regisztráltak.

Így változott az európai orvosok fizetése 2010 és 2020 között

Ezt a kérdést kétféleképpen vizsgálhatjuk: nominálisan és reálértéken. A nominális változás azokra az értékekre vonatkozik, amelyeket akkor kapunk, ha az inflációt nem vesszük figyelembe. Másrészt a reálváltozás figyelembe veszi az inflációt, ezáltal érdemibb betekintést nyújt.

Magyarországon a szakorvosok és a háziorvosok körében is különösen nagy volt a növekedés reálértéken. Itt volt a legnagyobb a növekedés a szakorvosok esetében, amit Szlovákia, Csehország és Észtország követ. Németországban és Franciaországban szintén enyhe növekedés volt tapasztalható.

2010 és 2020 között néhány országban, például Portugáliában, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban mind a szakorvosok, mind a háziorvosok fizetése reálértéken csökkent. A szakorvosok fizetése több országban gyorsabban nőtt, mint a háziorvosoké, ami az OECD szerint a bérkülönbségek növekedését eredményezi.

Az eltérések azonban némileg csökkentek néhány országban, például Ausztriában, Belgiumban és Hollandiában, ahol a háziorvosok jövedelme nagyobb mértékben nőtt, mint a szakorvosoké.

Orvosi bérek az átlagbérhez viszonyítva

A szakorvosok fizetésének aránya az átlagbérhez képest öt országban háromszorosa, vagy annál magasabb volt. Ezek Írország (3,5), Németország (3,4), az Egyesült Királyság (3,3), Hollandia (3,2) és Spanyolország (3).

Magyarországon a szakorvosok fizetése pont az átlagbér kétszerese volt 2020-ban. 

Lengyelországban (1,4) volt a legalacsonyabb ez az arány, majd Lettország és Norvégia következik a sorban (mindkettő 1,7).