A tavaszi óraátállítás egy tavaly megjelent amerikai megfigyeléses tanulmány (Mayo Klinika) szerint a 2010-2017 közötti időszak elemzése alapján 18,7 százalékkal növelte a valószínűsíthetően emberi eredetű, betegbiztonsággal kapcsolatos hibák gyakoriságát az óraátállítás utáni egy hétben az átállítás előtti előtti héthez képest - írja Facebook-oldalán Dobson Szabolcs, szakgyógyszerész.

Az őszi óraátállítás hatása a hibák gyakoriságára statisztikailag nem jelentős, 4,9 százalékos. A hibák többsége a rossz gyógyszerek vagy helytelen adagok alkalmazásával volt kapcsolatos - idézi a tanulmányt a szakember.

Ha az összes (tehát nemcsak emberi) okú hibák gyakoriságát nézzük, ez csak 4,2 százalékkal nőtt a tavaszi, illetve 8,8 százalékkal az őszi óraátállítás esetében.

A kutatók szerint a tavaszi óraátállítás esetén bekövetkező egy órányi alvásmegvonás állhat kapcsolatban az egészségügyi dolgozók által elkövetett hibagyakoriság kiemelkedő emelkedésével.

Korábban már kimutatták a gépjármű-balesetek kockázatának emelkedését is a tavaszi óraátállítást követően - teszi hozzá Dobson.

A kutatásról további adatokat itt olvashat