Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump, aki 2016 és 2020 között az Egyesült Államok elnöke volt, meglehetősen hangosan újra bejelentkezett a pozícióra, ám lehet, hogy ezt halkabban kellett volna tennie – kommentálta a volt üzletember és államfő november 15-ei bejelentését Edward Luce, a Financial Times publicistája. A hónap elején tartott félidős választások után, amelyen a demokraták győzelemmel felérő kicsi vereséget szenvedtek, ez a bejelentés zene volt a füleiknek.

A szavazás, amelyen a Trump támogatását élvező republikánus jelöltek rosszul szerepeltek, azt jelezte, hogy ha a volt elnök lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje a 2024-es elnökválasztáson, akkor jó eséllyel a demokrata induló nyer. Ebben a számításukban igazuk lehet – véli a brit üzleti lap cikkírója. Nagy kérdés, hogy a trumpista Maga (Make America Great Again) mozgalom jobban járna-e, ha nem alapítójával az élen indulna harcba a következő két év elnökválasztási csatájába.

A demokraták malmára hajthatja a vizet, hogy míg az elmúlt hónapokban erőteljes gazdasági ellenszélben kellett kampányolniuk, mivel a gazdasági válság megnehezítette a választók életét, két év múlva várhatóan jobb lesz a helyzet. A recesszió, amit 2023-ra várnak a szakértők, addigra lecseng, az infláció várhatóan visszaesik, ha ezen túl még az elnökválasztást is megnyernék, minden okuk meglenne az elégedettségre.

Kiderül ki az igazi vezér

Trump szokásához híven durván nekiment annak a két politikusnak, Ron DeSantis floridai és Glenn Youngkin virginiai kormányzónak, akik ellenfelei lehetnek a Republikánus Párt előválasztási versenyében. Mindketten trumpisták, ami arra utal, hogy a volt elnök legyőzéséhez követőit kell meggyőzni arról, hogy már nem ő az igazi vezérük. Ez rafinériát igényel. A riválisok elleni támadások következménye az lehet, hogy ők is bejelentik indulásukat, ami elhúzódó párton belüli kampányt ígér, mégpedig - ismerve Trumpot - nem is finomat. Ez vélhetően nem hiányzik a republikánusoknak.

Az azonban Trump mellett szól, hogy nagyon sokszor leírták már, ami mindeddig tévedésnek bizonyult. Például 2016-ban senki sem számított rá, hogy megnyeri a republikánusok előválasztását, és pláne nem arra, hogy megnyeri az elnökválasztást. Politikai értelemben túlélte azt is, hogy a hívei 2021. január 6-án feldúlták a Kongresszus épületét, pedig ez akkor lehetetlennek látszott.

Hiányzó érvek

Trump 2016-ban sötét lóként indult az elnökválasztáson, politikai múlt nélkül, ami segített neki abban, hogy megtestesítse azok reményeit, akik kiábrándultak a washingtoni elitből. Mostanra ugyanolyanná vált, mint minden politikus: vannak érvek mellette és ellene – kezdi a különbségek sorolását Anthony Zurcher, a BBC Észak-Amerikai tudósítója. Ha meg is úszta a felelősségre vonást hívei január 6-ai randalírozásáért, a Kongresszus helyiségeinek feldúlása beégett az amerikai választók agyába, és ő lesz a republikánus elnökjelölt, akkor demokrata riválisa tévéreklámjaiban bizonyára emlékeztetni fogja erre az embereket.

Bár a volt elnök már ingatlanbefektetőként is a pereskedés mesterének számított, ami azóta sem változott. Számos büntetőjogi és polgári vizsgálat folyik ellene, így vélhetően a jogszolgáltatásra is nyomást akar gyakorolni azzal, hogy már most bejelentette indulását. Így az eljárásokat politikai bosszúhadjáratként állíthatja be. A BBC szakírója szerint is komoly kihívást jelent, hogy szemben 2016-os enervált párton belüli ellenfeleivel, most igazi versenytársakkal kerülhet szeme, különösen a nála több mint 30 évvel fiatalabb DeSantis személyében, aki nagy fölénnyel nyerte a floridai kormányzóválasztást.

Nem lett fiatalabb

A volt elnök bejelentkezésének napján egy konzervatív politikai csoport felmérést készített, amiből az derült ki, hogy DeSantis számos államban 20-30 százalékos fölényben van vele szemben a népszerűségi versenyben. Persze hasonló negatív megítélésekre már máskor is rácáfolt.

Végül nem szabad megfeledkezni arról, hogy a választás évében 78 éves lesz. Könnyen lehet, hogy a kora akadályozni fogja abban, hogy olyan kőkeményen kampányoljon, mint akárcsak 70 évesen 2016-ban sokkal fiatalabb versenytársaival szemben. Úgy tűnik, jó kondiban van, de azért az ember fizikai teljesítőképességének megvannak a határai.