Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a deficit 3132 milliárd dollár volt, 3,2-szer nagyobb az egy évvel korábbinál. Az amerikai költségvetés hiánya ezzel már az ötödik egymást követő évben emelkedett.

A költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 15,2 százaléka volt, ami a második világháború vége óta a legnagyobb, és jócskán felülmúlta az egy évvel korábbi 4,6 százalékos deficitet.

A minisztérium kimutatása szerint miközben a szeptember végével záródott költségvetési év első fél évében a hiány mindössze 8 százalékkal (52 milliárd dollárral) nőtt a megelőző év azonos időszakához képest, addig a második fél évben a deficit 715 százalékkal (2100 milliárd dollárral) emelkedett.

A költségvetési hiány ilyen látványos emelkedését elsősorban a koronavírus-járvány miatt válságba került gazdaság jelentős állami támogatása okozta, illetve az, hogy a pandémia következtében visszaesett a költségvetés bevétele.

A szeptember végével záródott egy évben a költségvetés bevétele 1,2 százalékkal, 3420 milliárd dollárra csökkent, miközben a kiadása 47,3 százalékkal rekordszintre, 6552 milliárd dollárra ugrott.

Legutóbb 2001-ben zárt aktívummal az amerikai költségvetés, a legnagyobb hiány pedig 1943-ban volt, a GDP 27 százaléka. Szeptember végén az amerikai államadósság a GDP 102 százaléka volt, több mint 70 éve először haladta meg a gazdaság teljesítményét.