"A szíriai kormány jóváhagyta az orosz-amerikai megállapodást (...), melynek egyik célja politikai megoldást találni a szíriai válságra" - idézte az AFP a szíriai hírügynökséget.

A Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) viszont honlapján azt közölte, hogy még nem kapta meg a megállapodás szövegét, és csak azután fog nyilatkozni róla, miután konzultál tagjaival, akik közül "néhányan szkeptikusan nyilatkoztak a megállapodás sikeréről".

QP | Quality Placement

Basma Kodmani, a HCN egyik tárgyalója korábban óvatosan üdvözölte a megállapodást, és reményét fejezte ki, hogy azzal "elkezdődik az a folyamat, amely véget vet a civilek szenvedésének".

Kerry és Lavrov új béketervet jelentett be

Szombaton John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai konfliktus rendezését szolgáló új béketervet is bejelentett Genfben. A Szíriát Támogató Nemzetközi Csoportot (ISSG) az Egyesült Államok és Oroszország vezeti. Washington és Moszkva szerint Damaszkusz, Ankara és Teherán is hozzájárulását adta a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Szíria fennmaradhasson, és megtarthassa többnemzetiségű jellegét, valamint felekezeti sokszínűségét.

Az Egyesült Államok ugyanakkor figyelmeztetett: annak a szervezetnek, amely továbbra is a legitimként elismert szíriai ellenzék része akar maradni, el kell határolódnia az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől és a közelmúltig an-Nuszra Frontként ismert iszlamista fegyveres csoporttól.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólít fel szeptember 12-én naplementétől, vagyis a muszlim íd al-adha ünnepének kezdetétől. A tűzszünet 48 óráig marad érvényben, amit folyamatosan további 48 órával lehet meghosszabbítani.

Ha kitart a tűzszünet

Amennyiben a fegyvernyugvás kitart egy héten keresztül, Washington és Moszkva közösen katonai csapásokat készít elő az an-Nuszra Front ellen. Az együttműködést a megállapodás megvalósításáért felelős Közös Végrehajtó Központ (Joint Implementation Center - JIC) koordinálja majd.

A JIC felállításának előkészületei hétfőtől indulnak. Ehhez az Egyesült Államok és Oroszország megosztják egymással a rendelkezésükre álló információikat arról, hogy az an-Nuszra Front és más ellenzéki fegyveres csoportok mely területeket uralják a harci övezetekben. A JIC-nek egy hét fegyverszünetet követően működőképesnek kell lennie. A központ szakértői - katonai tisztségviselők és mások - ekkor megkezdik a dzsihadisták által ellenőrzött területek pontos meghatározását, valamint az IÁ és az an-Nuszra elleni csapások egyeztetését.

A fegyvernyugvás alatt az ostromlott, vagy egyéb okok miatt nehezen elérhető területek felé szabad átjárást biztosítanak a humanitárius szállítmányoknak.

Aleppó a teszt

Aleppó e tekintetben a megállapodás sarokköve. Mindkét félnek egy demilitarizált zónában kell megállapodnia a török határtól Aleppóig vezető Castello segélyszállító útvonal mentén.

Az Egyesült Államok számára a megállapodás egy másik sarkalatos pontja: a szíriai kormányt rávenni arra, hogy a Moszkvával közösen meghatározott területeken, ahol a szíriai ellenzéki erők tevékenykednek, Damaszkusz ne hajtson végre légicsapásokat. Lavrov szerint az említett térségekben csak orosz és amerikai harci repülők hajthatnak végre bevetéseket. Kerry rámutatott: ez az intézkedés hivatott megakadályozni azt, hogy a damaszkuszi rezsim az an-Nuszra elleni bevetések ürügyén mérsékelt lázadócsoportokat bombázzon.

Végül pedig Oroszország és az Egyesült Államok a szíriai politikai átmenet elősegítésében állapodott meg, mivel egyedül csak ez képes tartósan véget vetni a 2011 óta tartó konfliktusnak.

Kerry és Lavrov több órán át tárgyaltak a lehetséges szíriai rendezésről Genfben. Kerry azt mondta: az Egyesült Államok azért ment bele az egyezségbe, mert bízik abban, hogy Moszkva rá tudja venni a damaszkuszi rezsimet, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, és kössön békét.
Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor figyelmeztetett: a megállapodás, amíg nem valósul meg, pusztán egy lehetőség, semmi több.