Legalább két sugárzásmérő kapu nem működik a magyar-szerb határon - írja a Magyar Nemzet. Ezeknek az lenne a faladata, hogy a belépő autók és teherautók rakományából érkező radioaktív sugárzást mérjék. Mindez abból a válaszlevélből derült ki, amelyet a Tettrekész rendőrségi szakszervezet kapott az ezzel kapcsolatos érdeklődésére a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Az nem derül ki, hogy pontosan mely határátkelők védelme lyukas. A napilap megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot azzal a kérdéssel, hogy összesen hány sugárzásmérő kapuval vannak gondok, de a csütörtöki lapzártáig nem kaptak választ. Egy korábbi rendőrségi levélből azonban kiderül, hogy a tompai határátkelőnél legalább egy évig nem működtek a sugárzásmérő detektorok műszaki okok miatt.

Ezek a berendezések csak azokon a határszakaszokon vannak, amelyek nem uniós országoktól választják el Magyarországot. Ezek feladata például a plutóniumcsempészek lebuktatása. Az ellenőrző-berendezések működtetése 2013 végéig a NAV dolga volt, azóta fokozatosan adják át a feladatot a rendőrségnek. A Magyar Nemzetnek elmondták az illetékesek, hogy szükség esetén kézi sugárzásmérőt is használhatnak a pénzügyőrök.