A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum Twitter-üzenetében azt írta, hogy a csoport áll a támadás mögött. Mali fővárosában a támadók 170 embert ejtettek foglyul, és jelenleg is tart a túszok kiszabadítására indított hatósági akció. A Reuters brit hírügynökség közölte, hogy a terrorszervezet bejelentésének valódiságát egyelőre nem erősítették meg.

Legalább 18-an vesztették életüket a luxusszállodában, a mali kormány eközben bejelentette, hogy a hotelben már nincs több túsz. Az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy a mali főváros központjában található Radisson Blu hotelben 18 holttestet találtak. Az áldozatok között van egy francia, egy belga és két mali állampolgár is. A mali nemzetbiztonsági miniszter péntek délután egy sajtótájékoztatón közölte: "jelenleg nincs több túsz a támadók fogságában". Egy mali katonai forrás közlése szerint két túszejtőt megöltek.

Amerikai és francia különleges műveleti erők tagjai is részt vette a túszmentő akcióban, amelyet a mali hatóságok indítottak. A Pentagon közleménye szerint az amerikai katonák segítenek biztonságos helyre szállítani a mali főváros központjában található Radisson Blu hotelból kiszabadított túszokat. A francia védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy kora délután óta a helyszínen tartózkodnak francia különleges egységek tagjai is. Egy amerikai katonai szóvivő közlése szerint hat amerikai állampolgár is van a kiszabadult túszok között.

A szálloda, amelyet Bamakóban megtámadtak, a franciák által kedvelt szálláshely, különösebb védelem nélkül - mondta el Kiss Róbert Richárd, az InfoRádió turisztikai magazinjának szerkesztő-műsorvezetője, aki nemrég tért vissza Afrikából. Afrikai, de talán európai viszonylatban is meglehetősen jó szállodáról van szó, úszómedencével, több emelettel, nagyon dekoratív belső berendezésekkel" - mondta a szerkesztő-műsorvezető. Hozzátette: Mali nagyon szegény ország, Bamako a fővárosa, nagyjából másfél millióan élnek itt, ez a szállodaépület mind a nyugati, mind pedig az afrikai turisták kedvelt célpontja, de elsősorban olyan üzletemberek jönnek ide, akiknek fontos a környezet.

"Az afrikai városokban - a Dél-afrikai Köztársaság kivételével - nincsenek hatalmas közösségi létesítmények, ahol üzleti tanácskozásokat lehet tartani vagy konferenciákat szervezni, így az elitnek tartott szállodák egyben ilyen funkciót is betöltenek" - fűzte hozzá az InfoRádió műsorvezetője.

Mint mondta, a Radisson is nagyon komoly központnak számít Bamako életében, ahová előszeretettel látogatnak el Afrikával foglalkozó francia politikusok és üzletemberek, tehát nagyon sok nyugati tartózkodik itt.