A német lap szerint a június 28-án kezdődő csúcstalálkozón a huszonhetek állam- és kormányfői felkérik az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen javaslatot arra, miként lehet felügyeleti hatósági funkcióval kiegészíteni a jelenleg kizárólag az árstabilitásért és a pénzellátásért felelős EKB tevékenységi körét. A brüsszeli bizottság várhatóan őszre készül el a jogszabálytervezettel - írta a Die Welt uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A döntés a jelenlegi uniós felügyeleti szerv, az alig másfél éve létrehozott Európai Bankhatóság (EBA) végét jelentheti a lap szerint.

Az átalakítást a spanyol bankválság példája indokolja; az eset megmutatta, hogy az euróövezet közösségének több tízmilliárd eurós terhet jelenthet tagországi bankok megmentése, arra azonban nincs lehetősége, hogy időben beavatkozzon a folyamatokba, mert a pénzügyi szervezetek felügyelete nemzetállami hatáskör. A spanyol bankválság arra is rávilágított, hogy az EBA irányításával, de a nemzeti hatóságok által végzett banki stressztesztek nem alkalmasak a veszélyek előrejelzésére.

Az EKB bankfelügyeleti hatósággá alakulása az első állomás lehet abban a reformfolyamatban, amelyet négy uniós intézmény - az EB, az EKB, az Európai Tanács és az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács, az eurócsoport - vezetői készítenek elő. A jelenleg formálódó reformcsomag egyik eleme az úgynevezett bankunió, amely a közös felügyelet mellett közös betétbiztosítási rendszer kialakítását is előirányozza.