Ponta egy a sajtószabadságról, a politika és média viszonyáról rendezett bukaresti fórum vendégeként beszélt a média függetlenségével kapcsolatos nézeteiről.

Az egyik médiamágnás azzal jött hozzám, hogy eddig mindenkiből ő csinált elnököt, és ha akarom, belőlem is államfőt csinál, de ne akarjam, hogy adókat és illetékeket fizessen. Azt mondtam neki, hogy nem érdekel az ajánlata, fizessen csak adót. Azóta nap mint nap én vagyok a sajtótröszt támadásainak céltáblája - jelentette ki Ponta a Dél- és Kelet-Európai Média Szervezet (SEEMO) által rendezett tanácskozáson.

A politikus később megnevezte, hogy Adrian Sarburól beszél. Hozzátette: éveken keresztül működött Romániában az, hogy a befolyásos médiatrösztöktől nem merték behajtani az adótartozásokat, mert azok lejárató kampányokkal zsarolták a politikusokat.

A kormányfő másfelől aggasztónak nevezte egyes médiaintézmények "nyomás alá helyezését" azáltal, hogy az igazságszolgáltatás a tulajdonos elleni büntetőperben "elkobozza" az illető intézmények székházát. Ponta ezzel a korrupcióért tíz éves börtönre ítélt Dan Voiculescu médiatrösztjére, és a - szociáldemokraták ellenfeleit, különösképpen a jobboldali Traian Basescu államfőt folyamatosan támadó - Antena tévécsatornákra utalt.

A 2009-es elnökválasztáson Basescu is folyamatosan az őt lejárató "médiamogulokkal" hadakozott. Az országban három-négy nagy és több kisebb sajtótröszt működik, a román médiapiacon pedig öt országos hírtelevízió követi, illetve - a tulajdonosi szféra pillanatnyi érdekei szerint - próbálja befolyásolni a politikát.

Adrian Sarbu a piacvezető román tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítója. Az általa ellenőrzött sajtótröszthöz tartozik a Gandul című portál és a Ziarul Financiar című gazdasági lap is. A román közéletben azzal vált ismertté, hogy 1989 december 22-én, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekülése után videofelvételeket készített a Román Kommunista Párt központi bizottságának székházában a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front tagjainak tanácskozásáról.

Idén áprilisban a szociáldemokrata kormánytöbbség megszavazta annak a 15 évvel korábbi, 1999-ben hozott sürgősségi kormányrendeletnek a hatályon kívül helyezését, amely elengedte a médiavállalkozások adótartozásait. A román sajtó szerint az akkori jogszabály fő haszonélvezője a Sarbu vezette MediaPro sajtótröszt volt, amelynek így csaknem 3 millió euróra tehető adóhátralékot kell most törlesztenie.

QP | Quality Placement