Az olasz statisztikai hivatal, az Istat hétfőn kiadott becslése szerint az idei olasz gazdasági bővülés 1 százalék lehet a tavalyi 0,9 százalékos és a 2015-ös 0,8 százalékos emelkedés után. Az olasz gazdaság növekedési üteme az egyik leggyengébb az euróövezetben - írja az MTI.

Az Istat a munkaerőpiaci helyzet javulását várja: az olaszországi munkanélküliség ebben az évben 11,5 százalékra csökkenhet, amely azonban még mindig az euróövezeti átlag felett marad.

QP | Quality Placement

Az Európai Bizottság hétfői nyilatkozatában már elégedettségének adott hangot az olaszországi takarékossági intézkedések kapcsán azután, hogy februárban még további intézkedéseket várt a római kormánytól az eladósodottság mértékének csökkentése érdekében. Az azóta bevezetett reformok azokban már idén elegendőek az adósság növekedésének megfékezéséhez.

Olaszország 2017 közepéig végrehajtja a tervezett büntetőeljárási reformokat, hosszabb távon pedig adóügyi, munkaerőpiaci és banki reformokat terveznek. Az Európai Bizottság elégedett, azonban figyelmeztetett: a terveket valóban végre kell hajtani.

Olaszország magas államadóssága és gyenge növekedési üteme miatt az euróövezet egyik legrosszabbul teljesítő gazdaságának számít. Az olasz államadósság jelenleg a GDP 132,6 százaléka, mintegy 2,2 ezer milliárd euró.